Partnerartikel

Invloeden op de hoogte van je hypotheeklening

din 11 Jul 2023

Wanneer je een huis koopt, zal je waarschijnlijk een hypotheek moeten afsluiten. We weten natuurlijk allemaal dat het bedrag dat je kunt lenen per huishouden verschilt, en je kunt je afvragen: hoeveel kan ik lenen? Maar wat is nou precies allemaal van invloed op de hoogte van dit bedrag? Dat zullen we in dit artikel bespreken.

 

Het inkomen en financiële stabiliteit

Allereerst is natuurlijk het inkomen de allerbelangrijkste factor bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. Wanneer je een groot geldbedrag leent, is het natuurlijk wel belangrijk dat je voldoende inkomen hebt om de maandelijkse lasten te kunnen betalen. Er zal dus worden gekeken naar inkomstenbronnen zoals het salaris, freelance-inkomsten of ondernemerswinst. Verder kunnen ook nog je arbeidsverleden en de stabiliteit van je inkomsten van belang zijn voor de hoogte van je lening.

Je kredietgeschiedenis en kredietscore

Verder wordt er gekeken naar je kredietgeschiedenis. Zo kan je kredietwaardigheid worden beoordeeld. Met een positieve kredietgeschiedenis en een goede kredietscore is de kans op een hogere hypotheeklening groter. Om de kans hierop te vergroten, is het belangrijk dat je je rekeningen op tijd betaalt en dat je voorkomt dat je schulden open hebt staan.

Je spaargeld en vermogen

Een andere factor die van invloed is op de hoogte van de hypotheeklening is je spaargeld en je eigen vermogen. Een hoger eigen vermogen betekent minder risico voor de hypotheekverstrekker. Zo kan je dus een grotere lening krijgen.

Schuld-inkomenratio

Je schuld-inkomenratio is ook een factor dat wordt meegenomen bij het bepalen van de hoogte van je hypotheek. De schuld-inkomenratio is het percentage van je inkomen dat wordt besteed aan schulden. Het is belangrijk om zo min mogelijk schulden open te hebben staan en deze dan ook zo snel mogelijk af te lossen. Een laag schuldniveau ten opzichte van je inkomen wordt dan ook als gunstig gezien.

Rente en looptijd van de lening

Als laatste hebben de rentevoet en de looptijd van de lening nog invloed op de hoogte van je hypotheek. De rentevoet is de vergoeding die de hypotheekverlener in rekening brengt voor het lenen van geld. Een hogere rentevoet kan de totale kosten van de lening verhogen en mogelijk de hoogte van het bedrag dat je kunt lenen verlagen. Daarnaast kan een kortere looptijd uiteraard zorgen voor hogere maandelijkse betalingen.

Verder kan je gemakkelijk online met de hypothecaire lening simulatie de volledige aankoopkosten berekenen.