Imeldaziekenhuis zet belang darmkankerscreening in de verf

zat 22 okt 2022
Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden zette vandaag het belang van darmkankerscreening in de verf. De specialisten van het ziekenhuis gaven uitleg en bezoekers konden zelf door een reuzegrote dikke darm wandelen om te zien wat de ziekte aanricht en hoe ze kan opgespoord worden.

"Darmkanker is een veelvoorkomende kanker (derde meest voorkomende bij mannen en tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen in België). In 2020 waren 3983 mannen en 3330 vrouwen gediagnosticeerd met darmkanker,” vertelt gastro-enteroloog Saskia Carton van het Imeldaziekenhuis.

Tijdens de namiddag werd er om het uur een infosessie gegeven door een arts. Hierin werd besproken waarom screening voor darmkanker zo belangrijk is, welke methodes voor screening er beschikbaar zijn en welke bevolkingsgroepen best screening ondergaan.

Het bevolkingsonderzoek dat nu reeds loopt is een enorm project dat al heel wat mensen gered  heeft. “Dankzij het bevolkingsonderzoek voor darmkanker waren van de 703 tumoren die via deze screening in 2020 werden opgespoord 75% in stadium 0 of 1. Als de ziekte in dit stadium wordt 
opgespoord en behandeld is er een 5-jaar-overlevingskans van 96%,” verduidelijkt dokter Carton.