Imeldaziekenhuis kan duizeligheid beter behandelen met nieuwe videobril

don 31 Mar 2022
6,5% van de bevolking heeft ooit last heeft van duizeligheid. Het stellen van een juiste diagnose vormt soms een uitdaging. In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden maken de neus-keel-oorartsen sinds kort gebruik van de video-oculoscopie of videobril. Zo kunnen oogschokken beter geanalyseerd worden.

"We zetten een soort ‘skibril’ op bij de patiënt en vragen om de ogen goed open te houden. In deze bril zit een camera die de ogen filmt. Het beeld van de ogen wordt meteen weergegeven op een groot beeldscherm, waardoor we de oogbewegingen goed kunnen bekijken. Dit helpt enorm bij het stellen van een juiste diagnose. Dit kan gaan over een probleem van ‘de kristallen of BPPV (benigne paroxysmale positie duizeligheid)’, migraineuze duizeligheid, de ziekte van Ménière,...” vertelt dokter Nathalie Peeters. 

Evenwichtsorgaantjes in evenwicht

Naast het klinisch onderzoek met de videobril meten of kwantificeren zij ook de functie van de evenwichtsorganen, ze kijken na hoe goed het linker- ten opzichte van het rechterevenwichtsorgaantje werkt. 

Het Imeldaziekenhuis in Bonheiden maakt ook gebruik van de video head impulse test (videoHIT of kortweg vHIT) waarbij ze een bril opzetten bij de patiënt, die voorzien is van een versnellingsmeter en videocamera. “Met dit snel en vrij eenvoudig onderzoek, kunnen we de werking van drie van de vijf deeltjes van het evenwichtsorgaan meten, zonder dat de patiënt erg duizelig wordt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door audiologen, waarbij het hoofd van de patiënt door de onderzoeker kortdurend en zeer snel een aantal keren in een bepaalde richting wordt bewogen. Wanneer het evenwichtsorgaan goed werkt, komen de snelheid van oog- en hoofdbeweging goed met elkaar overeen. Wanneer het evenwichtsorgaan niet goed werkt, zal de oogbeweging niet overeenkomen met de hoofdbeweging. Patiënten krijgen dan het idee dat de omgeving in beweging is wanneer het hoofd bewogen wordt,” aldus dokter Peeters. 

Door een uitgebreide bevraging van de klachten te combineren met deze hoogtechnologische onderzoekstechnieken, kunnen de neus-keel-oorartsen in Bonheiden een nauwgezette diagnose stellen en de patiënten nog beter behandelen.