Partnerartikel

Hoe kun je het beste jouw wc ontstoppen?

din 5 Mar
© 24webvertising

Een verstopte wc kan een vervelend probleem zijn. Vooral in het huidige seizoen, de winter, is het vervelend om problemen met het riool te hebben. De aarde is koud en hierdoor erg hard. Het opgraven van het riool is lastig en daarom moet je het op andere manieren doen. In deze blog delen wij tips voor het ontstoppen van jouw wc.

Huishoudelijke middelen om je wc te ontstoppen

Er zijn diverse huishoudelijke middelen die je kunnen helpen bij jouw wc ontstoppen.

· Een plopper

Een van de meest gebruikte en effectieve middelen om een verstopte wc op te lossen is het gebruik van een plopper. Zorg dat er voldoende water in de wc-pot staat om de zuignap van de plopper onder te kunnen dompelen. Plaats de plopper stevig over de afvoeropening en duw en trek krachtig. Dit zou de verstopping moeten losmaken en het water moet beginnen weg te stromen.

· Heet water

Giet een flinke hoeveelheid heet water in de wc-pot. Het warme water kan vet en zeepresten oplossen die de verstopping kunnen veroorzaken. Laat het water enkele minuten inwerken en probeer dan opnieuw te spoelen.

· Azijn en baking soda

Giet een kopje baking soda en een kopje azijn in de wc-pot. Laat het een tijdje bruisen en inwerken. Het mengsel kan de verstopping losmaken en de wc ontstoppen. Spoel na ongeveer 30 minuten door om te zien of de verstopping is opgelost.

· Dish soap

Soms kan een paar druppels afwasmiddel wonderen doen. Voeg een paar druppels afwasmiddel toe aan de wc-pot en giet vervolgens heet water erin. Laat het een tijdje inwerken en gebruik dan een plopper of spoel door.

Speciale gereedschappen voor het ontstoppen van een wc

Soms is de verstopping zo erg dat de huishoudelijke middelen van hierboven niet goed werken. Dan zijn er ook nog speciale gereedschappen voor het ontstoppen van een wc.

· Een toiletspiraal

Dit gereedschap is handig voor hardnekkige verstoppingen die niet met een plopper kan worden opgelost. Plaats de haak in de afvoer en draai deze rond terwijl je voorzichtig druk uitoefent. Hiermee kun je de verstopping doorbreken en verwijderen.

· Chemische ontstoppingsmiddelen

Als laatste redmiddel kun je altijd nog chemische ontstoppingsmiddelen gebruiken. Dit wordt afgeraden, omdat het schadelijk is voor het milieu. Maar als het echt niet lukt dan wordt dit aangeraden.

· Toiletzuiger

Er zijn speciale stofzuigers voor een toilet die ontworpen zijn om verstoppingen te verhelpen. Ze persen lucht in de afvoer en worden als zeer effectief beoordeeld.

Maatregelen om verstopping te voorkomen

Het allerbeste is om te voorkomen dat de wc verstopt raakt. Ten eerste is het belangrijk om toiletpapier met mate te gebruiken. Gebruik alleen de hoeveelheid die nodig is en spoel geen dingen door die niet in de wc horen. Ten tweede is regelmatig onderhoud aan te raden. Giet af en toe heet water in de wc-pot om opgehoopte resten te verwijderen. Ten slotte is het, als je kinderen hebt, verstandig om ze te leren hoe ze de wc moeten gebruiken. Leer ze wat wel en niet mag worden doorgespoeld en je zult minder problemen ervaren.