Partnerartikel

Hoe kies je stoelen die het design van je woonkamer aanvullen?

woe 8 Feb 2023
Woonkamers zijn de belangrijkste ruimtes in ons huis, waar we ons thuis voelen en waar we onze vrienden en familie ontvangen. Het is daarom belangrijk dat de inrichting van onze woonkamers een gevoel van rust en comfort uitstraalt. Een van de meest cruciale elementen van een woonkamer zijn de stoelen. De juiste stoelen kunnen het design van de ruimte versterken en een gevoel van luxe en stijl uitstralen. Maar hoe weet je welke stoelen je moet kiezen die het beste bij jouw woonkamer passen? In dit artikel geven we je tips om de juiste stoelen te kiezen die het design van je woonkamer aanvullen.

Interieurstijl

Bepaal allereerst wat voor interieur je hebt en hoe je jouw woonstijl het beste zou omschrijven. Hoewel het onmogelijk is om alle interieurstijlen op te sommen, zijn dit er een aantal: klassiek, modern, landelijk, industrieel, Scandinavisch, shabby-chic of een retro design. Ook als je echt je eigen stempel hebt gedrukt op het design van je woonkamer, is het handig om één of twee bestaande stijlen uit te kiezen die het dichtste in de buurt komen.

 

Kleur

Kleuren zijn echte sfeermakers, en dan hebben we het niet alleen over blauw, rood en groen, maar ook over koele of warme tinten, donkere of lichte kleuren, of bijvoorbeeld pasteltinten. Bekijk je woonkamer eens goed en bedenk welke kleuren jouw interieur zouden aanvullen, om nog meer sfeer te creëren. Wil je niet alleen stoelen maar ook een tafel bestellen, zorg er dan voor dat je de kleuren van jouw nieuwe tafel afstemt op die van je nieuwe stoelen, of andersom natuurlijk.

Functie

Nu je grofweg weet wat voor stoelen je zoekt, is het tijd om na te denken over de functie die ze moeten vervullen. Ben je op zoek naar een heerlijke fauteuil om in te relaxen? Een set eetkamerstoelen om met zijn allen samen aan tafel te kunnen zitten? Of juist naar extra zitplekken voor als er bezoek is?

Formaat

Het laatste dat je nog moet doen is bepalen waar je de stoel of stoelen wil wegzetten in de woonkamer, en hoeveel ruimte je hiervoor hebt. Die enorme fauteuil zal misschien heerlijk zitten, maar als je een kleine woonkamer hebt is het waarschijnlijk niet de juiste keuze. Dit geldt tevens voor een grote woonkamer, want hierin valt een kleine, bescheiden stoel wellicht in het niet.

 

Stoelen bestellen

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, weet je precies waar je naar op zoek bent. Stoelen bestellen is dan een stuk eenvoudiger en het enige dat je nog hoeft te doen is te vertrouwen op je eigen smaak, en die stoelen uit te kiezen die jij het allermooiste vindt.
 

Extra tips

De ideale zithoogte

De meeste stoelen hebben een zithoogte van 43 tot 46 centimeter. Hoe langer je bent; hoe fijner het is als een stoel een hoge zit heeft. Een hogere stoel maakt het ook gemakkelijker om op te staan. De breedte varieert van de 46 tot 59 centimeter, waarbij de meeste mensen een bredere stoel het beste vinden zitten.

 

De zitting

Als je op zoek bent naar een stoel waar je urenlang heerlijk in kunt zitten, dan zijn stoelen met een stoffen of fluwelen bekleding de juiste keuze. Ook een kunstlederen stoel met een zitgedeelte van schuim zit erg comfortabel, met als grote voordeel dat dit materiaal makkelijk te reinigen is.


 

De rugleuning

In het ideale geval ondersteunt een rugleuning de wervelkolom tot aan de schouderbladen. Hoe vaker jij van plan bent om de stoel te gebruiken; hoe belangrijker het is om hierop te letten.