Herstructurering op til bij busbouwer Van Hool ?

woe 28 Feb
© Van Hool

Van Hool uit Koningshooikt zit in slechte papieren. Dat staat te lezen in De Tijd maar het is wat iedereen al lang aanvoelt. Volgens crisismanager Marc Zwaaneveld zal de busbouwer midden maart op een bijzondere ondernemingsraad een stevige herstructurering aankondigen.

Ongeveer één op de drie werknemers in de fabriek in Koningshooikt is op dit moment tijdelijk werkloos, zegt Hans Vaneerdewegh, secretaris van de socialistische vakbond ABVV. In januari werd nog de Nederlandse crisismanager Marc Zwaaneveld aangesteld. Die zal op 11 maart op een bijzondere ondernemingsraad zijn plannen bekend maken om het bedrijf te redden. Men verwacht nu dat daar een herstructurering zal worden aangekondigd. Er wordt zelfs al gesproken over de wet-Renault, een regeling voor collectief ontslag.

Van Hool verkeert al enkele jaren in zwaar weer. Er werken 2.500 mensen. Maar sinds de coronacrisis heeft de producent van bussen het moeilijk. Sinds 2019 maakt het verlies, en sinds 2020 zijn de verliezen heel groot. Begin januari raakte nog bekend dat Van Hool uit de boot valt bij een nieuwe bestelling van klimaatvriendelijke bussen door openbaarvervoersmaatschappij De Lijn. Die koos voor een Chinese constructeur BYD om 92 voertuigen te laten bouwen. Het Nederlandse Qbuzz bestelde in januari wel 112 elektrische bussen bij Van Hool.