Heist-op-den-Berg creëert oversteek 'Pinzieleke' over Grote Nete

woe 28 Dec 2022
Tussen de brug van Nieuwendijk en Lodijk in Heist-op-den-Berg komt er opnieuw een oversteekmogelijkheid voor wandelaars en fietsers, en dat in de vorm van een trekveer. Die oversteekplaats komt er in de buurt van de ‘Pinzieleke’-locatie, waar tot in de jaren ’50 een kleinschalige veerdienst actief was tussen Hallaar en Itegem. Het gemeentebestuur heeft zelf 70.000 euro vrijgemaakt om de oversteek te realiseren en het kan ook rekenen op subsidies vanuit Vlaanderen.

Pinzieleke

Provincie Antwerpen vroeg aan het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg om mee na te denken over projecten die nog een extra aantrekkingspunt zouden kunnen creëren langs de Grote Nete. Het Team Toerisme heeft daar grondig over nagedacht en kwam al snel tot de conclusie dat er nood was aan een oversteek. De uitgelezen kans, vond het team bovendien, om zo ook een beetje terug te keren in de tijd en de oversteek vlakbij de vroegere Pinzieleke-locatie realiseren.

Er wordt vertrokken van de toenmalige veerdienst over de Grote Nete, maar het krijgt een modern jasje, waardoor het op een veilige manier kan worden uitgewerkt tot trekveer. De plannen en details van de oversteek worden nu verder uiteengezet. De concrete realisatie van de oversteek is pas voor in 2024.

Andere partners

De nieuwe oversteek creëert veel recreatieve en toeristische mogelijkheden, maar het biedt ook een opportuniteit om de mensen op de hoogte te brengen van de klimaatwerken van het Sigmaplan.  

Ook Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt, de Vlaamse Waterweg, Stichting Kempens Landschap en Regionaal Landschap Rivierenland zetten hun schouders mee onder het project.

Foto: Lokaal bestuur Heist-op-den-Berg