Partnerartikel

Handige weetjes over het kleuren van je haar

maa 17 okt 2022
Haarkleuring wordt steeds meer algemeen geaccepteerd. Dat is ook duidelijk te merken in het straatbeeld. Er zijn maar weinig mensen die nooit enige vorm van haarkleuring hebben gehad. Ook steeds meer mannen kleuren hun haar. Kortom: hier is genoeg over te doen en te leren in het dagelijks leven. Hoewel veel mensen met vragen over haarkleuring naar de kapper stappen, zijn er ook vragen die nooit echt gesteld worden. Dat is jammer, want er bestaan ook heel veel tegenstrijdige en onjuiste verhalen over haarkleuring. Deze blijven de ronde gaan en zouden heel makkelijk de wereld uit geholpen kunnen worden door simpelweg te praten. Daarom in dit artikel een aantal handige weetjes over het kleuren van je haar. Dingen die je ├ęcht moet weten.

Is haarkleuring slecht voor je haar?

Dit is misschien wel de bekendste opvatting van haarkleuring. Dit zou namelijk funest zijn voor de gezondheid van je haar. Deze uitspraak kan zowel juist als onjuist bevonden worden. Op de eerste plaats moet er gekeken worden naar de wijze waarop het haar wordt gekleurd. Ga je zelf aan de slag met pakjes en zakjes? Dan zal dit al snel slechter voor je haar zijn dan de natuurlijke(re) middelen van de kapper. In die kant-en-klare pakjes zitten veel schadelijke stoffen.

Dat hoeft echter ook niet altijd problemen op te leveren. Het draait allemaal om hoe vaak je je haar blootstelt aan kleuring. Daarom zal de kapper altijd een periode van rust adviseren tussen het kleuren. Als je te vaak en te snel achter elkaar het haar kleurt, kan dit het haar inderdaad erg uitdrogen en doffer maken.

Tip: maak thuis ook gebruik van Olaplex shampoo voor extra lang kleurbehoud en om de gevolgen van de haarkleuring te verminderen. Zo blijft je haar langer mooi en de kleur langer bestaan. Meestal zetten kappers het haar ook direct in de Olaplex na de eerste kleuring. Goed om hier ook thuis mee verder te gaan.

Kan elk haar blond gemaakt worden?

Over het blonderen van haar gaan veel spookverhalen de ronde. Verhalen over geheel oranje haar zijn niet uit de lucht komen vallen. Het klopt namelijk inderdaad dat het zelf blonderen van donker haar niet wordt aanbevolen. Dit pakt vrijwel nooit goed uit. Als je heel donker haar hebt, is het echter niet onmogelijk om dit blond te krijgen. Het zal alleen heel lang duren voordat je het gewenste resultaat hebt behaald. De kapper zal namelijk het haar in verschillende fases blonderen. Steeds een stukje lichter. Op die manier kan het gezond lichter worden gemaakt.

Haarverf tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding

Hier bestaan heel veel tegenstrijdige verhalen over. Dit komt met name doordat haarverf voorheen tijdens de zwangerschap werd afgeraden. Dit was nog in de tijd dat de verf uit een geheel andere samenstelling bestond. Inmiddels is dat echter niet meer het geval. Je kunt je haar tijdens de zwangerschap of borstvoeding gewoon kleuren. Niets van de verf komt in de bloedbaan terecht. Ook je baby loopt dus geen risico.