Partnerartikel

Goedkoop en duurzaam flyers drukken: kan dat?

woe 22 Nov
Door de groeiende aandacht voor duurzame bedrijfsprocessen, rijst ook de vraag hoe we zakelijke promotie kunnen realiseren zonder afbreuk te doen aan het milieu. Hierbij is een digitale campagne in de basis al een stuk duurzamer dan bijvoorbeeld het drukken van flyers, maar toch blijft fysiek drukwerk vaak een essentieel marketinginstrument. Gelukkig zijn er tegenwoordig zowel kostenefficiënte als milieuvriendelijke oplossingen om flyers te laten drukken. Waar je op moet letten om deze keuze zo duurzaam mogelijk te maken, lees je hier.

Ga voor duurzaam materiaal

In de zoektocht naar goedkoop flyers drukken zul je ongetwijfeld partijen tegen komen die dit voor een kleine prijs kunnen realiseren, maar hierbij niet de meest duurzame materialen gebruiken. Toch hoeft duurzaam niet direct duurder te betekenen, je moet alleen weten waar je op moet letten.

Wanneer we spreken over duurzaam materiaal dan wordt dit in de drukwereld vaak aangegeven door FSC® gecertificeerd papier. Dit keurmerk geeft aan dat het materiaal is vervaardigd uit duurzaam beheerde bossen, waarbij toezicht wordt gehouden om ontbossing tegen te gaan. Ook wordt hierbij gecontroleerd of mensenrechten worden gerespecteerd bij de productie van papier. Zorg dat jouw materiaalkeuze dus ook voorzien is van een FSC® certificaat!

Verlaag kosten per stuk met de oplage

Om de kosten per flyer te verlagen is het verstandig om te kiezen voor een grotere oplage. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor 1000 flyers in plaats van 100 dan zal de productie efficiënter worden uitgevoerd, waardoor de kostprijs per stuk omlaag gaat.

Denk vooraf dus goed na welke oplage je effectief kunt inzetten en verspreiden. Het zou zonde zijn als je na een eerste, succesvolle campagnedag al door alle flyers heen bent en een dure nabestelling moet plaatsen of moet zoeken naar andere beschikbare promotiemiddelen.

Heb je echt een kleinere oplage nodig? Controleer dan of je bij de drukkerij via digitale druktechnieken in plaats van offset apparatuur het drukwerk kunt laten maken. Deze digitale technieken zijn namelijk ook een stuk kostenefficiënter voor kleine hoeveelheden.

Let op productie in eigen beheer

Om de keten van transport en de footprint van een drukkerij te achterhalen, is het verstandig om te kiezen voor een partij die de productie van drukwerk in eigen beheer heeft. Hierdoor kun je een stuk makkelijker beoordelen of de manier van productie aansluit bij jouw duurzame voorkeuren.

Zo werken de drukpersen van drukkerij Flyerzone op de stroom van de bijna 6.000 zonnepanelen die op het dak van de productiehal liggen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan hergebruik en minimale verspilling van materialen. Al deze aspecten maken de productie van drukwerk natuurlijk een stuk duurzamer dan een partij die de volledige productie uitbesteed aan een grote fabrikant in een ander land.

Tevens scheelt deze eigen productie in de kosten die doorgerekend worden. Hoe korter de keten, hoe minder marges er te verdelen zijn onder verschillende partijen. Dit draagt dus ook zeker bij aan goedkoper drukwerk!

Maak een tijdloos, herbruikbaar ontwerp

Om ervoor te zorgen dat je gedrukte flyer niet na één campagne weer irrelevant is geworden, kun je zelf rekening houden met het maken van een tijdloos, en hierdoor herbruikbaar, ontwerp. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wegblijft van specifieke data en jaartallen, zodat je bij toekomstige evenementen dezelfde flyer kunt inzetten.

Uiteindelijk zijn er vele keuzes die de duurzaamheid van jouw flyer kunnen vergroten. Kies zorgvuldig op welke punten jij kosten kunt besparen, en maak tegelijkertijd duurzame keuzes door te letten op het materiaal, een passende oplage en een drukkerij met eigen productie in de buurt. Met een juiste combinatie is het dus zeker mogelijk om goedkoop én duurzaam flyers te drukken.