Tijgermug in opmars: Departement Zorg roept op om waakzaam te zijn

7 uur geleden
Tijgermug
© Rechtenvrije stockfoto

De tijgermug komt op steeds meer plekken voor in ons land. Bij ons werden ze onder meer in Puurs-Sint-Amands opgemerkt. Dat moeten we tegengaan, zegt het Departement Zorg, want deze mug kan bepaalde virussen overdragen.

Een tijgermug is kleiner dan een gewone mug, zwart-wit gestreept en agressiever. De mug komt oorspronkelijk uit Azië. Maar door de klimaatopwarming heeft de tijgermug het bij ons steeds meer naar zijn zin. En dat is geen goed nieuws.

Gevaarlijke ziektes

“Op dit moment veroorzaakt de tijgermug in Vlaanderen alleen nog maar overlast,” legt Joris Moonens woordvoerder van Departement Zorg uit. “Het is een meer agressieve mug dan de typische mug die we hier kennen. Maar op langere termijn zal die voor een aantal gevaarlijke ziektes kunnen zorgen, zoals Dengue of Zika. We moeten de populatie dus inperken.”

Dat de tijgermug zich in Puurs-Sint-Amands gevestigd heeft, is eerder toeval. “Die mug gedijt overal goed waar mensen wonen. In dat opzicht is het ook meer een stadsmug of een dorpsmug dan een echte natuurmug,” vult Moonens aan.

Steeds melden

Voor de overheid is het heel interessant om te weten waar die tijgermug overal al voorkomt in Vlaanderen. Dus wie een mug ziet met een zwart-witgestreept patroon of wat kleiner is, wordt gevraagd een foto te nemen en dit te melden via de website muggensurveillance.be.

Het is heel belangrijk om te voorkomen dat de tijgermug zich kan voortplanten. De mug legt tussen mei en oktober zijn eitjes in water en daar komen dan larven uit. Je kan dat voorkomen door in je eigen tuin of terras ervoor te zorgen dat er geen kommetjes of bloempotten staan waar water blijft in staan. Water voor dieren kan je best regelmatig verversen zodat de muggeneitjes geen larven kunnen worden.