Nationaal MS Centrum bouwt nieuw ziekenhuis naast AZ Sint-Maarten

vrij 5 Jul
RTV - AZ Sint-Maarten Mechelen
© RTV - AZ Sint-Maarten Mechelen

Het Nationaal MS Centrum van Melsbroek komt naar Mechelen. Het gespecialiseerde ziekenhuis voor mensen met Multiple Sclerose wil een nieuw gebouw optrekken naast het AZ Sint-Maarten. In het nieuwe ziekenhuis zou plaats zijn voor zo'n 100 bedden.

Het nationaal MS Centrum is al sinds de jaren '50 gevestigd in Melsbroek, vlakbij de luchthaven van Zaventem. De gebouwen daar voldoen niet meer, maar de bouw van een nieuw ziekenhuis wordt er al meer dan 10 jaar tegengehouden door een actiegroep. En dus moest het MS Centrum op zoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden in Mechelen.

"We hebben gekeken naar verschillende alternatieven in de omgeving van Melsbroek" zegt Algemeen directeur Eric Vanderheyden. "Want natuurlijk hebben wij hier langs de éne kant een trouwe patiëntenpopulatie. En langs de andere kant, ons personeel is ook vooral afkomstig uit de buurt. Dus om die overstap niet te hard te maken, is er gekeken naar de onmiddellijke omgeving, en dan kwamen we snel uit bij het ziekenhuis in Mechelen."

60 miljoen

Het MS Centrum wil naast het AZ Sint-Maarten een nieuw ziekenhuis bouwen, een investering van zo'n 60 miljoen euro. Het gaat samenwerken met de vzw Emmaüs, dat verantwoordelijk is voor het AZ Sint-Maarten.

"Ik kan daar nog niet heel veel over zeggen omdat de besprekingen nog lopen", zegt Vanderheyden. "Maar ik kan wel een voorbeeld. Het is de bedoeling om een nieuw ziekenhuis te bouwen met een soort passerelle naar het Sint-Maarten. Zo kunnen patiënten makkelijk in het Sint-Maarten terecht voor gespecialiseerde onderzoeken waarbij toestellen nodig zijn die wij niet zullen installeren."