Donorcentrum Turnhout houdt actie om zomerdip te counteren

zat 1 Jun
© RTV

Het donorcentrum van het Rode Kruis in Turnhout wapent zich tegen de jaarlijkse klassieke donordip in de zomer. Veel vaste donoren gaan dan op vakantie. Bovendien dreigt de sportzomer met het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen heel wat mensen thuis voor de buis te houden. Daarom verloot het donorcentrum voetbalpakketten.

Het is jaarlijks terugkerend fenomeen voor de donorcentra van het Rode Kruis. Ze zien de bloedvoorraad tijdens de zomermaanden flink afnemen want de vaste donoren gaat met vakantie, en als dat naar een ver buitenland is, mogen ze bij terugkeer ook niet altijd meteen opnieuw bloed of plasma doneren.

10 procent minder donoren

Er wordt zo’n 10 procent minder bloed of plasma gedoneerd tijdens de zomermaanden, terwijl de vraag dezelfde blijft en dat is dus een probleem. Het Turnhoutse donorcentrum onderneemt daarom actie.

“We gaan voetbalpakketten met ook een toegangsticket voor een wedstrijd van eersteklasser Westerlo verloten. Wie in juni bloed komt geven, maakt kans op zo’n voetbalpakket,” zegt verantwoordelijk Kim Wouters van het donorcentrum in Turnhout.

Op die manier wil het donorcentrum fans van de Rode Duivels, maar ook scheidsrechters, coaches, en bij uitbreiding elke voetbal- en sportliefhebber, motiveren om bloed of plasma te komen geven.

"Bovendien staat het hier vol televisies en kan iedereen ook hier de wedstrijden volgen. Al moet je bij een doelpunt ook wel stil blijven liggen natuurlijk, " lacht Wouters.