PFAS aangetroffen op voormalige Pelstan-site: geen grondwater meer gebruiken

don 20 Jun
Pfas vervuiling Pelstan site Beerzel
© RTV

Bij metingen door OVAM op de site van de voormalige pelsfabriek Pelstan in Beerzel is PFAS aangetroffen in het grondwater. In een straal van 500 meter rond die site worden er maatregelen genomen.

In 2012 werd de voormalige pelsfabriek Pelstan volledig vernield door een zware brand. Daarom werd de site aan de Heiststeenweg 63 in Beerzel in 2021 door de Vlaamse regering aangeduid als een plaats met verhoogd risico op PFAS-verontreiniging.

Verder bodemonderzoek

Onlangs deed de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) een verkennend bodemonderzoek naar de aanwezigheid van PFAS op de Pelstan-site. Er is een duidelijke aanwijzing van een ernstige verontreiniging met PFAS in het grondwater. Daarom is er verder bodemonderzoek nodig. Dat moet uitwijzen of er een risico is voor mens en milieu.

Grondwater pomp

Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert om een aantal maatregelen te nemen in een straal van 500 meter rond de site. Omwonenden mogen voorlopig geen grondwater drinken of gebruiken om mee te koken. Het water mag ook niet gebruikt worden om de moestuin te bevochtigen of een zwembad te vullen.

De gemeente heeft naar de inwoners rond de site meteen een brief gestuurd met de noodzakelijke informatie. Als er meer resultaten binnen zijn, kan het Agentschap de maatregelen nog aanpassen.