Ga fit de zomer in met 150 minuten lichaamsbeweging per week

12 uur geleden
Jonge vrouw in zwembad en diëtiste Claudia Luysterborg
© Beeldmontage RTV - rechtenvrije stockfoto/diëtiste Claudia Luysterborg

We weten allemaal dat lichaamsbeweging van groot belang is voor onze gezondheid. En toch blijft het voor velen moeilijk om dit in de dagelijkse routine in te passen. Diëtiste en Diabeteseducator Claudia Luysterborg, van Helix Herentals, legt uit hoeveel minuten je minimum per week aan lichaamsbeweging moet doen om je gezondheid te verbeteren.

Diabeteseducator en diëtiste Claudia Luysterborg

Niet onoverkomelijk

Volgens studies is het minimum aan lichaamsbeweging dat we nodig hebben per week tweeënhalf uur, wat overeenkomt met z’n 150 minuten. Klinkt dit onoverkomelijk? Misschien...maar het is zeker niet de bedoeling dat je dit allemaal in één dag doet.

“Doe 150 tot 300 minuten matig intensieve beweging of 75 tot 150 minuten intensieve beweging per week, verspreid over verschillende dagen”, vertelt Claudia. Zo kan je bijvoorbeeld drie keer per week een activiteit van 50 minuten uitvoeren of vijf keer per week een wandeling maken van 30 minuten.

Spreiden is de sleutel tot succes

Om aan die 150 minuten lichaamsbeweging per week te komen, hoef je echt niet uren te zwoegen in de sportschool. Sterker nog, activiteiten zoals stevig wandelen, fietsen of zwemmen zijn voldoende. Het is belangrijk dat je hartslag omhooggaat en dat je een beetje zweet. Let wel op, gewone huishoudelijke taken vallen hier niet onder. Tenzij je als een gek in je tuin tekeergaat met een hark natuurlijk.

Doe 150 tot 300 minuten matig intensieve beweging of 75 tot 150 minuten intensieve beweging per week, verspreid over verschillende dagen

- Claudia Luysterborg
Vrouw wandelt een trap op

Meer beweging in je dagelijkse routine

Omdat het niet altijd makkelijk is om zelf met ideeën te komen, geeft Claudia een aantal tips:

  • Kies voor de trap in plaats van de lift.
  • Maak dagelijks een korte wandeling tijdens de lunchpauze.
  • Zet je auto wat verder weg en maak de laatste kilometers te voet.
  • Kies voor de fiets in plaats van de auto, en zet de turbo-modus van je elektrische fiets uit.
  • Gebruik een bal om je evenwicht te trainen, wat extra energie vraagt van je lichaam.
  • Stel een timer in om elk half uur even op te staan en te bewegen.
  • Doe elke dag een mini-workout van een kwartiertje.

Onderzoek toont aan

Uiteraard bestaat er ook wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van lichaamsbeweging. Zo werd er bij 72.000 mensen, tussen de 50 en 80 jaar oud, gekeken naar de effecten van lichamelijke activiteit op de gezondheid. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die zelfs maar 15 minuten per week aan lichaamsbeweging deden, 17% minder risico hadden op vroegtijdig overlijden dan mensen die helemaal niets deden. Na 50 minuten per week daalde het risico met 36%. Zo zie je maar dat elke minuut aan lichaamsbeweging meetelt voor een langer en gezonder leven.

Regelmatig bewegen kan helpen om de kans op hartziekten, diabetes en zelfs sommige vormen van kanker te verlagen.

- Claudia Luysterborg
Vrouw met badmuts en zwembril in een zwembad

Lichaamsbeweging en mentale gezondheid

Beweging heeft tal van bewezen voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Claudia legt uit dat de gezondheidsvoordelen van zelfs de minimale aanbevolen hoeveelheid beweging duidelijk zichtbaar zijn. Regelmatig bewegen kan helpen om de kans op hartziekten, diabetes en zelfs sommige vormen van kanker te verlagen. “Daarnaast verhoogt ook je serotonineproductie, wat zorgt voor een betere gemoedstoestand en minder kans op depressie”, aldus Claudia Luysterborg

Kleine aanpassingen, grote voordelen

Het komt er dus op neer dat elke minuut aan lichaamsbeweging telt. Idealiter doe je per week aan minimum 150 minuten (matig) intensieve lichaamsbeweging en dat verspreid je over verschillende dagen. Niet alleen fysiek maar ook mentaal zal je hier de vruchten van plukken. Kies dus een sport uit die je graag doet en bewegen maar!