"Te weinig baantjes voor recreatieve zwemmers in Heist"

don 4 Jul
© Rechtenvrije stockfoto

"Er zijn te weinig banen vrij voor reacreatieve zwemmers in het zwembad van Heist-op-den-Berg, vooral 's avonds." Dat zegt gemeenteraadslid Eric Verbist van CD&V. Het bad wordt intensief gebruikt, ook door heel wat lokale sportclubs en scholen. Maar daarrdoor hebben recreatieve zwemmers nog amper ruimte om bijvoorbeeld baantjes te trekken. De gemeente heeft al een stop gezet op het aantal uren voor sportclubs en schoolzwemmen, maar dat is niet genoeg, volgens Verbist.

Gemiddeld gezien is ons land vijf procent van de bevolking een recreatieve zwemmer. Als we die cijfers toepassen op Heist zou dat gaan over meer dan 2000 individuele zwemmers. Één daarvan is gemeenteraadslid Eric Verbist. Hij ziet zelf vaak dat er weinig plaats is voor wie als hobby een baantje wil komen trekken.

"Ons zwembad heeft acht banen en de meeste avonden van de week zijn vijf tot zes banen bezet, gereserveerd voor clubs. Zodat er uiteindelijk slechts twee banen resteren voor ingebruikname voor de individuele recreatieve zwemmer", zegt Verbist.

Het zwembad in Heist lijkt een slachtoffer te worden van het eigen succes. Zowel clubs als recreatievelingen zakken massaal af naar Sportoase De Lo.

Om meer plaats te voorzien moeten zwemclubs vanaf september minstens vier zwemmers per baan laten zwemmen. Als dat niet gehaald wordt wordt de baan vrijgegeven voor recreatieve zwemmers, maar ook dat zal mogelijk niet volstaan.

"Het is zo dat wij nu al ondertussen voor het tweede seizoen op rij een stop hebben gezet op de uitbreiding van het aantal mogelijke uren die gebruikt kunnen worden voor het clubzwemmen, of het schoolzwemmen. Wij hebben gezegd: we zetten daar voor onbeperkte tijd een stop op, omdat we merken dat die druk op het publiek zwemmen er sowieso is", reageert de bevoegde schepen.

Allemaal maatregelen die wel helpen, maar volgens Verbist toch eerder een pleister op de wonde. Volgens hem zijn er nog andere pistes die de gemeente kan overwegen.