Koks volgen workshop 'paling in 't groen' als voorbereiding op 52ste Palingfestival in Mariekerke

woe 28 mei
Workshop Paling in 't groen Mariekerke
© RTV

Tijdens het weekend van Pinksteren op 7, 8 en 9 juni vindt in Mariekerke het 52ste Palingfestival plaats. En daarbij staat de paling in ‘t groen centraal. Het is belangrijk dat die op de juiste manier wordt klaargemaakt. Daarom was er dinsdagavond een workshop voor de vrijwillige koks.

In de keuken van palinghandel Schilders verzamelden dinsdagavond een twaalftal koks om het recept van de Mariekerkse ‘paling in ‘t groen’ verder te verfijnen, de traditie door te geven en uiteraard om het nostalgische gerecht voor te proeven.

Geheim ingrediënt

Tegenwoordig komt de vis niet meer uit de Schelde, want die is te vervuild. In plaats daarvan wordt er gewerkt met paling uit Noorwegen en Amerika. Maar die krijgt een typische Mariekerkse behandeling: boter, citroensap en een beetje maïzena voor de binding. Om het traditionele recept af te werken wordt het beroemde ‘groene’ ingrediënt toegevoegd. De inhoud daarvan blijft een goed bewaard geheim. "Traditioneel zeggen wij altijd dat het is klaargemaakt met heel veel liefde en dat maakt het zo speciaal," klinkt het mysterieus.

De Mariekerkse koks zijn alvast klaar om in het Pinksterweekend zo’n 6.000 kilo paling te verwerken.