Expo 'De Gedroomde Tuin' opent in Emile Verhaerenmuseum

don 4 Jul
RTV - Expo 'De Gedroomde Tuin' in Emile Verhaerenmuseum
© RTV - Expo 'De Gedroomde Tuin' in Emile Verhaerenmuseum

Deze zomer kan u in het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands terecht voor een bijzondere tentoonstelling. Daarin zijn werken te bewonderen van hedendaagse schilders en fotografen, met als één van de pronkstukken een ets van James Ensor.

Thema van de expo zijn tuinen. Weinig plekken die een kunstenaar zo weten te inspireren als een tuin. Grote tuinen, artistieke tuinen of verwilderde tuinen, allemaal hebben ze vaak een plaats gekregen in schilderwerk. En de link met Emile Verhaeren is nooit ver weg. Zoals bij Jan Vanriet, die het bankje weergeeft waar schrijver en dichter Emile Verhaeren en zijn geliefde Marthe elkaar ooit ontmoet hebben. Wellicht gaat het om een bank in Bornem.

"Het aanknopingspunt hier in het museum is de liefdespoëzie van Emile Verhaeren, die zich voor een groot deel afspeelt in de tuin", zegt conservator Rik Hemmerijckx. "En van daaruit zijn we vertrokken om deze tentoonstelling samen te stellen. Het is een heel diverse, kleurrijke tentoonstelling geworden, waarin de bloemen en de planten in al hun glorie centraal staan."

Ets James Ensor Emile Verhaerenmuseum