Eneco bouwt in 2024 nieuwe batterijcentrale in Wallonië

woe 7 Jun 2023
Eneco gaat in 2024 een nieuwe batterijcentrale plaatsen in het Waalse Ville-sur-Haîne, op zo'n 10km van Bergen. Het Nederlandse bedrijf is bij ons een van de grootste spelers in de sector van hernieuwbare energie, hun Belgische hoofdzetel zit in Mechelen.

“Dit project is voor ons een belangrijke stap op weg naar een CO2-neutraal energiesysteem. Daarbij is energieopslag van groot belang om de fluctuaties van duurzame energie op te vangen”, zegt Tine Deheegher, manager Renewable Energy Solutions bij Eneco.

Met zo'n batterijcentrale kan Eneco hernieuwbare energie opslaan voor later gebruik. Aangezien het aanbod zonne- en windenergie steeds afhankelijk is van het weer en ook de vraag naar energie elk moment varieert, is een centrale een manier om de energie op te slaan tot die effectief nodig is. 

“In het energiesysteem van de toekomst is flexibiliteit van cruciaal belang”, aldus Deheegher. “Dankzij dit project dragen we bij aan het slim gebruiken en sturen van elektriciteit en dat op een kostenefficiënte manier. Zo houden we de impact op de energiefactuur minimaal en ondersteunen we de uitbouw van hernieuwbare energie.”


Foto: archief RTV