Partnerartikel

Elektrische wagens en bagageruimte: uitdagingen en oplossingen

don 10 Aug
Elektrische voertuigen zorgen voor een revolutie in onze manier van verplaatsen. Ze bieden niet alleen milieuvriendelijke eigenschappen en lagere operationele kosten, maar brengen ook nieuwe ontwerpen voort die voortkomen uit de unieke kenmerken van deze vierwielers. Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar elektrische auto's, zijn er zoals altijd zowel voorstanders als critici. Sommigen klagen over de bagageruimte van veel moderne modellen. Toch is dit geen alomtegenwoordig probleem, en er bestaan goede alternatieven die het overwegen waard zijn.

Beperkingen van elektrische auto's

De beperkte bagageruimte in bepaalde elektrische auto's kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst hebben elektrische auto's een ander ontwerp. Ze zijn voorzien van zware batterijen en zijn geoptimaliseerd voor een ideaal zwaartepunt en uitstekende stabiliteit. Voor een grotere batterijduur is aerodynamica van groot belang, wat vaak resulteert in een kleinere kofferbak.

Het plaatsen van een trekhaak is niet altijd mogelijk, en als dit wel kan, is het vaak niet wenselijk. De extra belasting en verhoogde luchtweerstand kunnen de actieradius van een elektrische auto aanzienlijk verminderen. Niettemin zijn er steeds meer elektrische auto's die geschikt zijn voor het trekken van aanhangwagens.

Dakkoffer als extra bagageruimte

Een dakkoffer kan een praktische oplossing bieden om meer bagage mee te nemen. Houd echter rekening met het feit dat een dakkoffer de luchtweerstand kan verhogen, wat de efficiëntie van de elektrische auto kan verminderen en daarmee de actieradius kan beïnvloeden. Met een dakkoffer zul je mogelijk vaker moeten opladen.

Een ander aandachtspunt is het fluitgeluid dat kan ontstaan bij hoge snelheden, wat zelfs bij benzineauto's voorkomt. Dit wordt veroorzaakt door de wind die rond de koffer stroomt. Bij een elektrische auto met een dakkoffer is het extra belangrijk om de snelheid te matigen. Door bijvoorbeeld een snelheid van 100 km/u aan te houden, kun je meer uit de batterij halen en wordt het fluitgeluid verminderd of geëlimineerd.

Trekhaakkoffer als alternatief voor aanhangwagens

Een trekhaakkoffer is een uitstekend alternatief voor zowel een aanhangwagen als een dakkoffer. Dit type koffer heeft minder invloed op de luchtstroom omdat het netjes achter de auto wordt geplaatst. Het wordt rechtstreeks aan de trekhaak gemonteerd en biedt het voordeel van gemakkelijker in- en uitladen in vergelijking met een dakkoffer.

Het is echter belangrijk om te controleren of je nog steeds gemakkelijk toegang hebt tot je bagage in de kofferbak van de auto. Uiteraard vereist een trekhaakkoffer dat de elektrische auto voorzien is van een trekhaak of dat deze kan worden geïnstalleerd.

Elektrische auto's met ruime bagageruimte bestaan!

Ondanks deze uitdagingen is de wereld van elektrische auto's niet alleen maar negatief. Sommige fabrikanten ontwerpen modellen die ruimte en elektrisch rijden succesvol combineren. Dit kan betrekking hebben op zowel bagageruimte als extra passagiersruimte. Neem bijvoorbeeld de ID.Buzz van Volkswagen, die beide aspecten omvat. Dit elektrische busje biedt overvloedige ruimte, waardoor het een uitstekende keuze is voor gezinnen en reizigers die elektrisch willen rijden zonder concessies te doen aan de beschikbare ruimte.

De nadruk is gelegd op maximaal ruimtegebruik, zelfs het interieur is slim ontworpen om ruimte te besparen. Zelfs wanneer alle passagiers aan boord zijn, biedt deze vijfzitter met 1.121 liter bagageruimte nog steeds voldoende laadruimte.