Van Hool: een tikkende tijdbom?

zat 25 mei
trambus vanhool
© RTV

De financieel-economische krant De Tijd brengt dit weekend een illuster artikel over de laatste jaren en maanden bij bus- en trailerbouwer Van Hool in Koningshooikt. Het intussen failliet verklaarde bedrijf dat in 1947 werd opgericht en decennialang een Vlaamse trots was, viel volgens de krant ten prooi aan amateurisme en slecht "autoritair" bestuur. De Tijd noemt het "een gebrek aan financiële sérieux" en dat voor zo'n groot bedrijf met 2500 werknemers.

Hot dogs

Ook een reportage op RTV wordt vermeld in het artikel waarbij CEO Filip Van Hool hot dogs uitdeelt aan het personeel. Een leuke geste op zich maar wereldvreemd zegt de krant omdat het bedrijf toen al tot aan de nek in de financiële problemen zou gezeten hebben. Aan RTV verklaarde Filip Van Hool toen in een interview dat het bedrijf op weg was naar 70% van de normale productie en bijna terug break even draaide.

Geen ontslagen

Als het dan toch financieel zo slecht ging, waarom zijn er dan nooit mensen ontslagen? Daarvoor kijkt de krant in de richting van oprichter Bernard Van Hool. Een boutade van hem was dat je wel mensen kon ontslaan, maar dat hij zondags ook nog wel naar de bakker wilde kunnen gaan in Koningshooikt. Mensen ontslaan zou dus een soort van heilige koe zijn geweest.

Reactie Filip Van Hool

De reconstructie die de krant maakt is niet mals voor CEO Filip Van Hool. In een reactie aan De Tijd zegt Filip Van Hool dat de reconstructie "een karikaturaal en onjuist beeld" schetst. Hij ontkent ook dat er aan creatieve boekhouding zou zijn gedaan, om de banken een rad voor de ogen te draaien.