Nog amper activiteit bij Van Hool: personeel neemt massaal verlof op

din 26 Mar
© RTV

In Koningshooikt (Lier) bij busbouwer Van Hool was er vanochtend een personeelsvergadering na het nieuws van het nakende faillissement gisteren. Het overgrote deel van de werknemers, die wel nog waren komen opdagen vanmorgen vroeg, gingen niet meer aan het werk. Mensen met verlofdagen pakken die op tot de faillissementsdatum en dat is 31 maart dus iedereen die naar huis vertrokken is, blijft gewoon weg tot eind maart.

Volgens andere bronnen binnen het bedrijf, zou een deel van de bedienden nog wel aan het werk zijn. "Bij de dienst na verkoop is iedereen aan het werk," laat één van de werknemers aan onze redactie weten.

Van Hool maakte maandagavond bekend dat het aangekondigde herstelplan niet zal worden gerealiseerd, aangezien er nog steeds geen oplossing is voor het erfrechtelijke geschil dat de aandeelhouders en familie Van Hool verdeelt.

Van Hool stevent af op een faillissement. Crisismanager Marc Zwaaneveld kondigt aan dat dat op zo een manier zal gebeuren dat het bedrijf kan blijven doorwerken, zodat er een doorstart kan komen onder leiding van een overnemer. Er lopen gesprekken met drie kandidaat-overnemers. De directie riep daarom op om te blijven werken, om de continuïteit te garanderen.

Maar de bonden en personeel willen een garantie van het bedrijf dat de lonen voor de arbeiders zullen worden uitbetaald. Dat is onduidelijk want normaal gebeuren die uitbetalingen aan het begin van de volgende maand. Dat zou dus begin april zijn, maar dan zou het bedrijf al failliet zijn en dus niet meer over de nodige middelen beschikken. Bedienden worden dan weer wel aan het einde van de maand betaald.

Meer over het nakende faillissement