Restaurantketen en maaltijdproducent Foodmaker uit Westerlo zet opnieuw een stap in haar korte ketenverhaal. Het teelt zijn eigen graan. Dit past in het ‘van veld tot vork-principe:’ lokaal, biologisch en volledig in eigen beheer.
Foodmaker oogst eigen graan voor duurzame pasta
Op velden in Laakdal teelt boer Mark voor Foodmaker Tritordeum. Deze graansoort is een kruising van durumtarwe en wilde gerst. Het is niet alleen smaakvol, maar ook bijzonder duurzaam. Het groeit op arme bodems, is droogteresistent en heeft weinig water nodig, een belangrijk voordeel in tijden van klimaatverandering en hete zomers.
Van bloem tot pasta
Na de oogst wordt dit graan in de productiekeukens van Foodmaker in Westerlo verwerkt tot bloem en verse pasta. Foodmaker is één van de weinige Europese bedrijven dat zowel zelf produceert als verwerkt. De huisgemaakte pasta’s, met Tritordeum als basis, zijn te vinden in hun restaurants en maaltijdautomaten in heel België.
Met deze aanpak wil het bedrijf een sterk signaal geven: duurzame voeding start bij de bodem, en een kortere voedselketen is beter voor mens, milieu én smaak.