Gemengde reacties na overname Van Hool door VDL

din 11 Jun
© RTV

De vakbonden zijn opgelucht na de overname van busbouwer Van Hool door VDL. Vanmorgen werden de laatste onderhandelingen afgerond. 250 medewerkers kunnen er aan de slag blijven, dat zijn er minder dan de 350 waar eerst sprake van was. De burgemeester van Lier Rik Verwaest reageert in eerste instantie teleurgesteld.

VDL neemt alle onderdelen rond de bouw van stadsbussen en touringcars van het failliete Van Hool over, net als de fabriek in Noord-Macedonië. VDL kondigde aan dat er in Koningshooikt 250 medewerkers aan de slag kunnen, dat zijn er minder dan de 350 waar eerst sprake van was.

Toch zijn de vakbonden opgelucht. 'We zijn tevreden dat er eindelijk verdere stappen zijn gezet voor de verankering van tewerkstelling', reageert het gemeenschappelijk front na maanden wachten. De sociale partners zeggen dat er 'een intensief overlegtraject' is geweest met de directie van VDL. Het ging dan bijvoorbeeld om het behoud van het aantal vakantiedagen. Verwacht wordt dat de busafdeling in Lier de komende dagen opnieuw operationeel wordt.

De burgemeester van Lier ziet de overname met lede ogen aan. Hij had gehoopt dat er voor nog meer mensen een job weggelegd was bij Van Hool. Daarnaast stelt hij zich vragen over wat de toekomst nu nog zal brengen. En wat er dan zal gebeuren met al die lege bedrijfshallen nu dat de productie van de bussen niet langer in Koningshooikt is.