Ex-werknemers Van Hool wachten twee maanden na faillissement nog altijd op hun geld

zon 2 Jun
© RTV archief

Twee maanden na het collectief ontslag bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt zijn verschillende ex-werknemers die aangesloten waren bij de christelijke vakbond nog altijd niet uitbetaald. Om hoeveel werknemers het precies gaat, wil of kan de vakbond niet zeggen. Maar volgens onze bronnen gaat het zeker over tientallen mogelijk zelfs meer dan 100 mensen. De vakbond legt de oorzaak deels bij de verouderde procedures van de overheid die te veel tijd in beslag nemen.

Enkele ex-werknemers van Van Hool contacteren afgelopen week onze redactie in verband met het uitbetalingsprobleem, maar ze willen liever niet voor de camera reageren. Sinds het faillissement op 9 april, hebben ze nog altijd geen ontslagvergoeding gekregen, maar ook geen werkloosheidsuitkering. Volgens Wim Penninckx van het ACV een gevolg van overmacht.

"Voor mij is de hoofdreden, niet alleen bij dit dossier van Van Hool, maar eigenlijk de algemene werkloosheidswetgeving die echt wel dateert uit de vorige eeuw. Mensen moeten op papier hun handtekening zetten, moeten allerlei data opgeven die de overheid al lang van hun kent, hun adres, hun loon. Eigenlijk dingen die de overheid al lang weet"

"Voor mij is de hoofdreden, niet alleen bij dit dossier van Van Hool maar bij veel andere dossiers ook, de algemene werkloosheidswetgeving die echt wel dateert uit de vorige eeuw. "

- Wim Pennickx (ACV)

Geen inkomen

Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat heel wat ex-werknemers intussen al 2 maanden of langer geen inkomen meer hebben. De uitbetalingen van ex-werknemers die aangesloten waren bij de liberale en socialistische vakbond zijn volgens onze bronnen wel gebeurd. De christelijke vakbond had bij de busbouwer de grootste vertegenwoordiging.

"Je moet wel weten dat wij hier bij deze onderneming 1700, bijna 1800 van de 2500 mensen lid zijn bij ons. Als je voor die 1800 mensen 20 minuten de tijd neemt om hun dossier op te maken, nadien nog heel veel backofficewerk, dan was het voor ons een heel stevige klus om dergelijk faillissement, één van de grootste van Vlaanderen, verwerkt te krijgen", zegt Pennickx.

Nog even geduld

Bovendien waren er in mei heel wat feestdagen, voegt de ACV-topman er nog aan toe.. Ook dat heeft allemaal meegespeeld. De vakbond verwacht dat het overgrote deel van de ex-werknemers nog deze maand, ten laatste volgende maand zal betaald worden.