Baron Vic Swerts wordt nu ook ereburger van Turnhout

din 28 mei
Vic Swerts Soudal RTV
© RTV

De stad Turnhout krijgt er een ereburger bij. Want Vic Swerts, oprichter van lijm- en silliconenproducent Soudal, wordt de 5de ereburger van de Binkenstad.

Swerts krijgt de eretitel voor zijn bijdrage aan de werkgelegenheid in de stad en omdat hij Turnhout over de hele wereld op de kaart heeft gezet. Swerts is onder meer al baron en kreeg ook al een onderscheiding van de Vlaamse gemeenschap, maar een onderscheiding in zijn eigen stad, doet de 84-jarige ondernemer toch iets.

Vic Swerts geniet van de erkenning. "Om in mijn eigen geboortestreek, mijn geboortestad zelfs, waar ik 84 jaar geleden geboren ben, daar ereburger van te mogen worden is toch wel een erkenning", vindt hij zelf.

De kast met onderscheidingen en erkenningen voor Soudal en z'n oprichter Vic Swerts puilt al haast uit, maar er komt er dus nog eentje bij. Swerts werd in 2013 al verheven in de adelstand en mag zich sindsdien baron noemen. 5 jaar geleden kreeg hij ook een ereteken van de Vlaamse gemeenschap. Maar een erkenning in zijn eigen stad, doet hem deugd.

De meeste klanten willen toch wel 'den ouwe' nog eens zien en handjes schudden. Ik vind het plezant en dat ga ik blijven doen. Ik was gisteren nog bij de cardioloog. En ik heb voor 20 jaar bijgetekend. Dus een dikke 100 zal ik waarschijnlijk worden.

- Vic Swerts

Bouwt bedrijf uit

Swerts startte in 1966 op 26-jarige leeftijd een eenmanszaak. Meer dan 50 jaar later is die zaak uitgegroeid tot een wereldspeler in de lijm- en siliconenproductie. Soudal telt wereldwijd meer dan 4000 werknemers en heeft fabrieken op 4 continenten. Maar Turnhout is al sinds het prille begin het kloppende hart van het bedrijf.

Intussen komt Swerts nog elke dag op kantoor en dat blijft hij plezant vinden. Op z'n 84ste denkt Swerts nog lang niet aan stoppen. Swerts wordt de 5de ereburger van de stad deze eeuw, onder meer dokter Paul Janssen, de oprichter van Janssen Pharmaceutica en de onlangs overleden schrijver Walter van den Broeck gingen hem voor.