Dodelijke knal op oudjaar

31 december 2021

Het is kwart over acht ‘s ochtends wanneer de stad wordt opgeschrikt door een enorme knal. De ontploffing doet zich voor in een appartementsgebouw van 4 verdiepingen in de Boerenkrijglaan, vlakbij campus Blairon in het centrum van Turnhout. Een groot deel van het appartementsgebouw ligt in puin. Over een lengte van een tiental meter zijn de gevel en de plafonds letterlijk weggeblazen. Het gaat zo goed als zeker om een gasontploffing. De ravage is enorm. Sommige brokstukken zijn tot honderden meters ver weggeblazen.

De hulpdiensten rukken massaal uit. Reddingswerkers moeten op zoek naar vermiste bewoners onder het puin. Een erg moeilijke klus want een deel van het gebouw staat nog op instorten.
De hulpverleners slagen er al snel in om 1 vrouw vanonder het puin te halen. De vrouw zit vast onder een blok beton dat op haar benen is gevallen. 
De brandweerlui pikken ook geluiden op van een andere bewoonster. Wat volgt is een reddingsactie die uren zal duren. De hulpverleners moeten proberen tot bij de vrouw te geraken zonder verdere instortingen te veroorzaken. Ze hopen haar te bereiken langs een tunnel, maar de laatste anderhalve meter blijkt te gevaarlijk. Pas ‘s avonds laat wordt de bewoonster vanonder het puin gehaald. Ze ligt bedolven onder een zetel waarop een betonnen balk terechtgekomen is. 

Wij hebben contact met het slachtoffer. We gaan proberen een tunnel naar haar te graven. Dat is de reden waarom we aan de achterkant van het gebouw bezig zijn een beveiligde tunnel te maken. We zijn alles in gereedheid aan het maken aan de voorzijde van het gebouw om ook van daaruit te zoeken naar slachtoffers.

Een dodelijk slachtoffer is intussen geborgen. In de uren die volgen zullen nog 3 lichamen vanonder het puin worden gehaald. Het gaat om 2 koppels die in het gebouw woonden.

Zowat 30 gezinnen mogen na de explosie niet terug naar hun woningen. 50 bewoners brengen nieuwjaarsnacht noodgedwongen door in de nabijgelegen campus Blairon.

Intussen komt ook de hulp voor de slachtoffers op gang. Verscheidene organisaties beginnen met de inzameling van meubels en kleding. En voor de bewoners die hun appartement kwijt zijn, wordt onderdak gezocht.

Enkele dagen na de dramatische explosie maakt het parket bekend dat de explosie is veroorzaakt door een slecht geplaatst gasfornuis.

Nu, ruim 2 jaar later, is er van het getroffen appartementsgebouw niks meer te zien. De overgebleven flats werden afgebroken. Wat rest is een lege wei waarop wel een herdenkingsbord staat. 

Mini-podcast: RTV-journalist Niels Daniel over de gasexplosie in Turnhout