Desselse "werf van de eeuw" op komst: bouw van 34 opslagbunkers voor laagradioactief afval

din 6 Jun 2023
De gemeente Dessel organiseert morgen een infowandeling over de opslag van laag- en middelhoog radioactief afval op en rond de site aan de Europalaan. Daar worden nieuwe bergingsinstallaties gebouwd, in de vorm van 34 opslagbunkers.

"Er worden 34 opslagbunkers gebouwd op een gebied van 15ha. De locatie waar de bunkers gebouwd wordt was een dennenbos, dat gerooid is," vertelt burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA). Op de nieuwe opslagsite zal laag- en middelactief afval opgeslagen worden. "Het is helemaal niet de bedoeling dat er hoogradioactief afval in Dessel zal opgeslagen worden, maar elke plaats in België gaat daar op termijn voor in aanmerking komen. Elke Belg zal zich moeten neerleggen bij het feit dat we dat hoogactief afval érgens kwijt moeten."

Voor de infowandeling zijn geïnteresseerden om 19u00 welkom aan de binnenlocatie van communicatiecentrum Tabloo. Vanaf daar wordt er een tour van 5km gemaakt voorbij verschillende bouwwerken en de locatie waar de nieuwe bunkers zullen komen. "Zo krijg je een volledige kijk op het volledige project", volgens Van Dijck. 

 

Foto: archief RTV