Da Vinci in Tongerlo

Knooppunt 81

Het domein van de abdij van Tongerlo is zonder twijfel een van de mooiste plekjes in onze provincie. Voor het ontstaan van de abdij moeten we een flink stuk terug in de tijd. Naar de middeleeuwen. Rond 1130 besloten een aantal norbertijnen van de Sint-Michielsabdij in Antwerpen om zich in Tongerlo te vestigen.  

Wandel rustig rond over de abdijsite. Er valt hier heel wat te zien. Bekijk de permanente tentoonstelling over het monastieke leven en de abdij. Die is te bezoeken in de ‘tiendschuur’, waar tijdens de middeleeuwen en het ancien régime de tienden, een belasting die pachters en boeren aan de kerkelijke instelling moesten geven, werd opgeslagen. Het ging vaak om een belasting in natura, zoals een deel van de oogst. Ook heel wat andere abdijen in Vlaanderen hebben nog altijd een tiendschuur. 

In het Da Vinci-museum van de abdij van Tongerlo hangt een replica van het beroemde Laatste Avondmaal van Da Vinci. Het is geschilderd op linnen. Het werk behoort net als Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck en de Kruisafneming van Rubens tot de topstukken van ons land.

De kopie in de abdij is rond 1507 geschilderd, grotendeels door leerlingen van Da Vinci. Volgens de overlevering heeft Leonardo Da Vinci het hoofd van Jezus en Johannes zelf geschilderd. De kopie heeft meerdere grote restauraties ondergaan, en is relatief goed bewaard gebleven.  

Het was de abt van de abdij van Tongerlo die de kopie van het Laatste Avondmaal in 1545 kocht op een veiling in Antwerpen. Het doek hangt dus al bijna 500 jaar in de abdij!