Verhalen van bewoners WZC De Lisdodde komen tot leven in muurschildering

don 22 Feb
© WZC De Lisdodde

In de inkomhal van woonzorgcentrum De Lisdodde in Mechelen prijkt een nieuw kunstwerk van Gijs Vanhee. De muurschildering kwam tot stand samen met de bewoners en vertelt het verhaal van een grote, nieuwe stap in hun leven.

De verhuis naar een woonzorgcentrum is een grote stap in een mensenleven. “We willen bewoners niet alleen de zorg geven die ze nodig hebben, maar vooral een nieuwe thuis”, vertelt Astrid Gepts, directeur van De Lisdodde. “Elke bewoner brengt zijn of haar eigen ervaringen, herinneringen, verhalen, noden, emoties en eigenheden mee. Zo geven ze De Lisdodde mee kleur.”

Na gesprekken met bewoners ontstond vorig jaar de idee om hun verhalen tot leven te laten komen met een muurschildering in de inkomhal.

Als we terugkijken op ons leven, zien we geen vloeiende en ononderbroken stroom, maar eerder een reeks momenten waar we tussen bewegen. Onze herinneringen staan niet vast, maar veranderen en passen zich aan, als een kameleon die van kleur verandert als de scène verandert.

- Gijs Vanhee, kunstenaar

Zoektocht naar rust en avontuur

Gijs Vanhee, de Mechelse kunstenaar die met zijn muurschilderingen al heel wat stadsmuren tot leven bracht, luisterde naar het levensverhaal van de bewoners en het moment van verhuis naar het woonzorgcentrum. Deze unieke verhalen, met persoonlijke overwegingen vertaalde hij in een prachtige muurschildering.