Coöperatie Hoogstraten maakt de rekening van 2023: "Prijssetting moet omhoog"

vrij 29 Dec
Ondanks een stabiele omzet van zo'n 300 miljoen euro per jaar trekt de Coöperatie Hoogstraten aan de alarmbel. Er wordt amper vooruitgang geboekt bij de telers omdat de prijs van producten zoals aardbeien, tomaten en paprika's hetzelfde blijven, maar de kosten wel een stuk hoger zijn. Onder andere energiekosten en personeelskosten blijven stijgen, maar er is tegenwoordig ook minder aanbod: er was dit jaar slechts 29 miljoen kilo aardbeien beschikbaar, terwijl dat vorig jaar nog 32 miljoen was.

"Er moet wat gebeuren. Het prijsniveau moeten we omhoog krijgen omdat onze telers geconfronteerd worden met heel wat eisen", klinkt het bij Hans Vanderhallen van de Coöperatie Hoogstraten. "Er zijn heel wat eisen rond duurzaamheid en milieureglementering waar onze telers aan moeten voldoen. Het is belangrijk dat ze dat doen en ze willen dat ook doen. We merken in onze coöperatie dat de telers daar zeker toe bereid zijn, maar dat moet gebeuren in een stabiel investeringsklimaat."

Minder aanbod

Om het probleem van een kleinere aanvoer aan te pakken, is de coöperatie in gesprek met het Nederlandse Fruitmasters. Zo willen ze ervoor zorgen dat er voldoende aanbod is van Hoogstraatse aardbeien, maar ook van tomaten en paprika's. 


Foto: De Coöperatie Hoogstraten staat vooral bekend om de Hoogstraatse aardbeien. (BRON: archief RTV)