Cijfers Mechelse leefloongerechtigden met 10% gedaald

vrij 23 Sep 2022
In Mechelen zijn er 10% minder mensen met een leefloon dan een jaar geleden. Dat is het resultaat van een gericht actieplan dat de stad samen met lokale expertisecentra opzette. Met projecten als DUO for a JOB, Co-searching, 12work en JobRoad werd geprobeerd om het aantal leefloongerechtigden te laten dalen. Daarbij werd vertrokken van de competenties en talenten van de mensen.

Samenwerkingsverbanden toegelicht

Een werkgever die individueel het verschil wil maken voor een werkzoekende en iemand op maat wil opleiden, kiest voor werkplekleren en begeleidt een werkzoekende die hij verder opleidt. Stad Mechelen neemt de rest op zich: de selectie, administratieve verplichtingen zoals het contract en uitbetaling van het loon.

Een werkgever die snel gemotiveerd personeel zoekt en daarvoor iets innovatiefs wil proberen kan een beroep doen op 12work. Geen uitgebreide sollicitatieprocedures, maar gelijke kansen voor iedereen. Eind augustus hadden  al 25 mensen een job gevonden op deze manier. En deze maand werden er nog vier vacatures gelanceerd.

Voor een werkgever die op zoek is naar personeel maar 12work té innovatief vindt, werkt de Dijlestad samen met JobRoad voor screenings en open sollicitatiegesprekken.  Met een persoonlijke aanpak doorbreekt JobRoad barrières van taal, mobiliteit en competentie. Zo kunnen ze een bedrijf matchen aan kandidaten die soms moeilijker te bereiken zijn.

Een werkgever die iets wil betekenen voor de samenleving los van de zoektocht naar personeel kan terecht bij DUO for a JOB in functie van mentorschap van werkzoekenden. Het  koppelt jonge werkzoekenden met migratieachtergrond aan ervaren 50-plussers.

Werkgevers die op zoek zijn naar intensieve begeleiding in functie van inclusief HR-beleid kunnen terecht bij Voka om zich te informeren over hun Welt-traject.

Foto: Stad Mechelen