AZ Rivierenland erkend als GRACE-centrum voor knie- en heupchirurgie

don 11 Aug 2022
AZ Rivierenland heeft de jongste jaren sterk ingezet in innovatie van technieken en nauwe samenwerking tussen alle zorgverleners bij heup- en knieprothesen in het kader van ERAS (Enhanced Recovery After Surgery). Zo kan een patiënt die aan alle voorwaarden voldoet na een operatie ‘s avonds al terug naar huis. AZ Rivierenland heeft nu ook hiervoor een officiële wetenschappelijke validatie gekregen en is erkend als GRACE-centrum (Groupe francophone de réhabilitation améliorée après chirurgie). Deze organisatie reikt kwaliteitslabels uit aan ziekenhuizen die ERAS-programma’s volgen en implementeren.

Diensten op elkaar afstemmen

ERAS of Enhanced Recovery After Surgery bestaat al sinds de jaren ‘90, maar wint de jongste jaren enorm aan populariteit. Innovatie, optimalisatie van technieken en een nauwe samenwerking tussen alle zorgverleners binnen én buiten het ziekenhuis zorgen voor een sneller herstel van de patiënt en een korte opnameduur in het ziekenhuis. Het doel is om patiënten preoperatief optimaal voor te bereiden, de chirurgische stressrespons op het lichaam te beperken en postoperatief het herstel te bevorderen.

 

Nauwe samenwerking

De plaatsing van de heup- of knieprothese in daghospitalisatie vraagt een strikte coördinatie tussen de verschillende zorgspelers: het verpleegkundig team, de ergotherapeut, de anesthesist, de chirurg, de huisarts, de kinesist en de thuisverpleegkundige. Deze samenwerking is niet alleen noodzakelijk, maar maakt het ook aangenaam en werkt motiverend om dit traject samen tot een goed einde te brengen.  “De dag zelf naar huis kunnen gaan is niet het hoofddoel. Het is een logisch gevolg van de optimalisatie van het zorgpad, waarbij we in eerste instantie het welzijn van onze patiënt voorop stellen”, aldus anesthesist dr. Thomas Boogmans.