20u59

Woonboot zinkt in jachthaven Herentals

In de jachthaven van Herentals is een oude woonboot lek geslagen. Een voorbijganger merkte vanmorgen rond 8.30 uur op dat de woonboot langzaam aan het zinken was. De hulpdiensten werden erbij geroepen. En ook de civiele bescherming moest ter plaatse komen, om het water uit de boot op te pompen want doordat de boot onder water kwam te staan is er olie beginnen lekken in de machinekamer. En die olie mag niet het water van de jachthaven verontreinigen. De eigenaar van het schip werd intussen opgespoord. Het vaartuig ligt al jaren op dezelfde plaats aangemeerd en verkeert niet meer in al te beste conditie.

Het schip wordt al geruime tijd niet meer bewoond. Zondag leek alles nog normaal, maandagochtend werd er opgemerkt dat de boot water maakte. Vooral de achterkant van het schip maakt water. De machinekamer staat intussen volledig onder water.

Wat het lek precies veroorzaakt heeft, wordt nog onderzocht. Mogelijk is het lek er gekomen omdat de boot daar al een tijd lag te verkommeren. De civiele bescherming werd opgeroepen om langs te komen met een tankwagen.  Omdat het water in de boot verontreinigd was met stookolie, pompte de civiele bescherming het over in een tankwagen. Zo komt het verontreinigde water niet het kanaal terecht. Op dit moment is de boot terug stabiel. Er was oorspronkelijk nog een kleine diesellaag te zien op het water van de jachthaven. De brandweer heeft dit met detergent behandeld, zodat het zich niet kon verspreiden.

Door regenval komt de boot onder water te liggen. Het probleem kan zich dus opnieuw voordoen, met een nieuwe verontreiniging tot gevolg. De burgemeester van Herentals heeft intussen de eigenaar daarom opgedragen om de boot ten laatste op 28 november te laten verwijderen uit de jachthaven.