6u28

VIDEO: AZ Mol en brandweer stellen nieuwe PIT voor

Het H. Hartziekenhuis Mol en Brandweer zone Kempen tonen enthousiast hun nieuw PIT-voertuig. Het PIT (paramedisch interventieteam)-voertuig houdt het midden tussen een ambulance en een MUG. Al sinds 2009 rijdt er in regio Mol een Paramedisch InterventieTeam (PIT) uit: een ziekenwagen die bemand is door een hulpverlener-ambulancier én een spoedverpleegkundige. En dit project blijkt een succes, vandaar ook het nieuwe voertuig. En de PIT moet gemiddeld 4 keer per dag uitrukken om mensenlevens te redden.

Een PIT-voertuig kan dus patiënten vervoeren. Het bevat iets uitgebreider, gespecialiseerder materiaal dan een gewone ziekenwagen. Bovendien is de ziekenwagen ook bemand door een hulpverlener-ambulancier én een spoedverpleegkundige. Deze moderne ziekenwagen is uitgerust met monitors zoals die van de spoedafdelingen, een voorraad pijnmedicatie en een volledig automatisch bedienbare brancard. 

Het grootste verschil met de MUG, is dat de PIT geen urgentiearts aan boord heeft. Door een PIT te sturen, kunnen ze de MUG ontlasten. Bij reanimaties wordt de MUG altijd mee opgeroepen. Als er bijvoorbeeld nood is aan pijnstilling vaak bij fracturen, ongevallen en trauma’s wordt de PIT opgeroepen. 

Foto:  De directeur van het ziekenhuis, de zonecommandant en -voorzitter van de brandweer en de burgemeester van Mol waren aanwezig bij de voorstelling van de nieuwe PIT. Het nieuwe voertuig kost 200.000 euro zonder de inrichting. Deze heeft een pak nieuwe technologische snufjes.