13u58

Servais Verherstraeten wil nieuwe generatie kerncentrales

Fractieleider van CD&V in het federaal parlement en Mollenaar Servais Verherstraeten wil met een wijziging van de wet op de kernuitstap nieuwe, kleinere kerncentrales mogelijk maken. Volgens het voorstel moet de regering nieuwe voorwaarden vastleggen waaraan enkel nucleaire installaties van de vierde generatie kunnen voldoen.

Het gaat dus niet om de bestaande Belgische kerncentrales maar om kleine modulaire centrales die volgens CD&V een onderdeel kunnen vormen van de energietransitie die is ingezet. Ze moeten op termijn voor duurzamere energie zorgen. Het SCK in Mol zou ook een belangrijke rol moeten spelen in de ontwikkeling van die nieuwe kerncentrales.

Kernuitstap

De kernuitstap is al jaren een belangrijk discussiepunt in de Belgische politiek. Bedoeling is nog altijd dat we tegen 2025 stoppen met kernenergie, maar dat hoeft volgens federaal fractieleider voor CD&V Servais Verherstraeten niet definitief te zijn. Nieuwe, modernere kerncentrales moeten ook in de toekomst mogelijk blijven, zegt hij.

En daar komt het SCK uit Mol in beeld. Het studiecentrum voor kernenergie is wereldwijd een belangrijke speler als het gaat om onderzoek naar kernenergie. Ook in de ontwikkeling van nieuwe, modernere centrales zou de expertise van het SCK dus wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Of zo'n nieuwe kerncentrale ooit in de Kempen zou kunnen komen, da's nog afwachten.

insluiten