7u24

SCK in Mol ontmantelt Waalse deeltjesversneller

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol is gestart met de ontmanteling van twee cyclotrons van de radiofarmaceutische fabriek in het Waalse Seneffe (Henegouwen). Een cyclotron is een circulaire deeltjesversneller die elektrisch geladen deeltjes een hoge snelheid geven.

SCK werkt voor de ontmanteling samen met het Australische bedrijf Telix Pharmaceuticals Ltd. Het eerste cyclotron, die maar liefst 22 ton, werd al met succes verwijderd. De deeltjesversneller werd in één stuk verwijderd en zal verder in Mol ontmanteld worden. En dat is vrij uniek, ook op internationaal vlak.

"SCK CEN zal de onderdelen ontmantelen en de metalen chemisch zuiveren", zegt Jérôme Dadoumont, projectleider bij SCK. "Als dat niet haalbaar is, worden ze voor veilige opslag en berging afgevoerd. Dankzij eerdere projecten hebben we een uitgebreide ervaring opgebouwd en hebben we de geldende reglementering en technieken onder de knie. Dit project zal ons in staat stellen onze kennis te vernieuwen en te verfijnen."