4u29

Mogelijk hinder door staking op openbaar vervoer, bij de kinderopvang en gemeente

De vakbonden hebben voor morgen opgeroepen tot een nationale actiedag bij de openbare diensten. Dat betekent dat er hinder kan zijn op het openbaar vervoer, bij de kinderopvang en bij gemeentediensten. Waar de hinder het grootst zal zijn, is op voorhand moeilijk te voorspellen. Als je bijvoorbeeld de trein of de bus neemt, controleer best even of je rit niet is afgeschaft.

Met de actiedag willen de drie vakbonden meer koopkracht eisen, maar ook meer respect. Ze willen bijvoorbeeld een betere dialoog. Maar ze vragen ook meer investeringen in de openbare sector. De jongste tijd moet de NMBS bjivoorbeeld piekuurtreinen schrappen omdat er te weinig personeel is. Ten slotte vragen de bonden ook meer respect voor de overheidspensioenen.

Concreet

Bij De Lijn geldt er morgen een alternatieve dienstregeling. Om zeker te zijn welke bussen rijden, moeten de reizigers de dienstregeling nakijken op de app. Alleen de bussen die wél rijden, worden weergegeven.

Ook bij de NMBS wordt het aantal treinen stevig teruggeschroefd: slechts één op de vier treinen rijdt. Concreet gaat het over één op de drie IC-treinen en één op de vijf S- en L-treinen die maar rijden. Van de P-treinen, rijden er bijna geen. Ook hier raadt de spoormaatschappij aan om de dienstregeling te bekijken in de app of online.

Daarnaast leggen ook de medewerkers van de gevangenis in Merksplas bijvoorbeeld het werk neer. Ze zetten ook een stakerspost op voor het gevangenisgebouw. Zij willen daarbij speciaal de aandacht vestigen op het probleem van agressie in de gevangenissen en het personeelstekort.

Zelfs de VRT staakt morgen mee. Zo wordt Thuis niet uitgezonden, worden er verkorte journaals uitgezonden en wordt er op de radio bijna niet gepresenteerd.

Ten slotte staakt ook het onderwijs en dat is van 2018 geleden. Maar omdat alleen de socialistische onderwijsbond heeft aangekondigd te zullen staken, verwachten de scholen niet zoveel hinder. 

De christelijke en liberale onderwijsbonden gaan niet staken, maar zeggen zich wel solidair te zullen tonen met hun collega’s in de openbare sector door de acties “symbolisch” te ondersteunen.

 

Foto: archiefbeeld