9u47

Minste inbraken in 20 jaar tijd: "Effect van coronamaatregelen"

Het aantal inbraken en pogingen tot inbraak zijn het afgelopen jaar met 8 procent gedaald in de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout. In totaal werden in de zone 66 effectieve inbraken en 32 pogingen vastgesteld in 2021. Dat is het laagste aantal sinds 2002.

"In Laakdal zijn de inbraken in 2021 meer dan gehalveerd (55 procent) ten opzichte een jaar eerder", zegt Dirk Van Aerschot, korpschef van de zone Geel-Laakdal-Meerhout. "In Geel registreerden we twee inbraken minder (drie procent) dan in 2020."

Enkel in Meerhout werden er meer inbraken geregistreerd. Daar werden 4 inbraken meer vastgesteld dan in 2020.

Coronamaatregelen

"In 2020 zagen we duidelijk dat de coronamaatregelen een positieve invloed hadden op de inbraakcijfers", Van Aerschot. "Ook de eerste vier maanden van 2021 waren er nog strenge coronamaatregelen, zoals de nachtklok. In deze maanden werden er heel weinig inbraken geregistreerd."

De meeste inbraken gebeurden afgelopen jaar in de maand december. "De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag", aldus Van Aerschot. "Twee derde van de inbraken gebeurde tussen 8 en 20 uur, met een piek tussen 10 en 12 uur en 18 en 20 uur. 78 procent van de inbraken werd tijdens de week gepleegd. In de week blijkt donderdag een ‘populaire’ dag voor inbrekers."