13u50

Meer meldingen van intrafamiliaal geweld in Mechelen

Het aantal slachtoffers van intrafamiliaal geweld dat hulp vraagt is vorig jaar in Mechelen fors toegenomen. Het Family Justice Center kreeg zelfs dubbel zoveel meldingen binnen, van 149 slachtoffers in 2019 naar 387 in 2020. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Deze stijging is deels het gevolg van de coronacrisis, maar ook door de nauwere samenwerking met de verschillende politiezones in de regio.

 

Uitbreiding hulpverlening

Op korte termijn gaat Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) de hulpverlening fors uitbreiden. In eerste instantie is er een budget om in Mechelen 2 extra maatschappelijk werkers aan te werven. Zij vormen een aanspreekpunt voor het gezin en coördineren de werking van de verschillende betrokken hulpverleningsdiensten, politie en parket. 

Op langere termijn wil de minister per regio in Vlaanderen een plek openen waar elk slachtoffer van intrafamiliaal geweld voor hulp terechtkan. Daarvoor werkt haar kabinet samen met de bestaande Family Justice Centers, hulpverlening, parket, politie, lokale besturen, maar ook slachtoffers en plegers.