Partnerartikel

Hoe lang gaat een matras mee?

woe 22 Mar 2023

Hoe lang gaat een matras mee? De levensduur van een matras heeft veel te maken met het soort matras dat je hebt. Toch is er wel een maatstaf waarmee je weet wanneer het tijd is om uw huidige matras te vervangen. Let dan ook goed op welke dingen belangrijk zijn wanneer je overstapt naar een nieuwe. Deze dingen komen allemaal langs in dit artikel. Veel leesplezier!

Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

De verwachte levensduur van een matras varieert afhankelijk van het type en de kwaliteit. Toch mag je ervan uitgaan dat een matras 8 tot 10 jaar meegaat (bron:slaapwijsheid). De levensduur van een matras wordt bepaald door de gebruikte materialen, de gebruiksfrequentie en het onderhoud. Als u weet wanneer u uw matras moet vervangen, kunt u beter slapen en blijft uw bed langer in goede staat.

Soorten matrassen en hun levensduur

 • Binnenveringmatrassen zijn het meest voorkomende type matras en bij goed onderhoud gaan ze wel tien jaar mee. De levensduur van een binnenveringsmatras wordt tevens voor een groot deel bepaald door het aantal windingen in de matras. Over het algemeen betekent een hoger aantal windingen een langere levensduur. Andere factoren die de levensduur beïnvloeden zijn de kwaliteit van de gebruikte materialen en hoe vaak de matras wordt omgedraaid. 
   
 • Traagschuimmatrassen worden steeds populairder, omdat ze zich naar de vorm van uw lichaam vormen en ondersteuning bieden. Dit soort bedden gaat meestal 5 tot 7 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden. 
   
 • Matrassen van latex hebben soortgelijke voordelen als traagschuim, maar gaan gemakkelijk 10 jaar mee als ze goed worden onderhouden. 
   
 • Hybride matrassen combineren zowel binnenvering als traagschuim / latex in één matras. Hiermee probeert de fabrikant een groter aantal kopers aan te trekken, aangezien deze matrassen van ‘alle markten thuis zijn’. Deze bedden hebben over het algemeen een levensduur van 7-10 jaar, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de constructie.

Tekenen dat het tijd is om uw matras te vervangen

Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om uw matras te vervangen. Wanneer uw matras niet langer het nodige comfort en ondersteuning biedt, kan dit leiden tot pijn, slapeloosheid, verstoorde slaappatronen, maar ook tot allergieën of ademhalingsproblemen. 

Hier zijn enkele tekenen die erop wijzen dat het misschien tijd is voor een nieuw matras:

 • Verzakking of bobbeltjes in het bodemoppervlak: Als u merkt dat uw matras na verloop van tijd verzakt of bobbelt, kan dit erop wijzen dat de interne structuur verzwakt is en vervangen moet worden. Een bobbelig oppervlak betekent ook dat er niet genoeg gelijkmatige ondersteuning over uw lichaam is tijdens het slapen, wat pijn kan veroorzaken tijdens de nacht.
   
 • Ongemakkelijke slaaphouding: Mettertijd verliezen matrassen hun vorm en hun vermogen om een goede uitlijning van de wervelkolom te bieden. Dit resulteert in een oncomfortabele slaaphouding waarbij gebieden zoals schouders of heupen niet genoeg demping krijgen. Dit leidt tot stijve spieren en rugpijn.
   
 • Stofmijten hebben de neiging zich op te hopen in oude matrassen, wat leidt tot allergische reacties zoals niesbuien. Bovendien kunnen opgehoopte stofdeeltjes op oudere bedden bestaande astma symptomen verergeren.

Winkelen voor een nieuw matras

Voordat u tot aanschaf overgaat, moet u rekening houden met factoren als lichaamsgewicht, slaaphouding en eventuele gezondheidsproblemen of allergieën om de beste matras te kiezen. Bij het kiezen van een matras is het ook verstandig om rekening te houden met de verwachte levensduur, aangezien sommige typen eerder aan vervanging toe zijn dan andere.

Voordat u een aankoop doet, is het raadzaam meningen te verzamelen van mensen die onlangs matrassen hebben gekocht en uw eigen onderzoek te doen door online reviews te lezen. U kunt ook plaatselijke winkels of showrooms bezoeken, waar deskundige verkopers nuttig advies kunnen geven over welk type het beste bij uw behoeften past. Probeer voor de aankoop elke optie uit door erop te gaan liggen om het comfortniveau te bepalen.

Conclusie

Bij het kiezen van een matras is het essentieel om de levensduur van elk type te bekijken en te bepalen welke het meest geschikt is voor uw behoeften. De levensduur van een matras is sterk afhankelijk van het soort matras en hoe goed u hem onderhoudt. Ga er in ieder geval van uit dat een matras niet langer dan 10 jaar mee mag gaan. 

Ontdek de geheimen van beter slapen met Slaapwijsheid.nl! Onze matras-koopgids helpt u het perfecte bed te vinden dat jarenlang meegaat en u rust geeft.