23u57

Extremist opgepakt voor bedreiging Marc Van Ranst

De politie heeft gisteren een 50-jarige Oost-Vlaming opgepakt voor het bedreigen van viroloog Marc Van Ranst en voor negationisme. De man is een bekend figuur in extreemrechtse kringen. Marc Van Ranst en zijn gezin verblijven al meer dan een week in een safehouse nadat eerder ook al de voorvluchtige militair Jurgen Conings bedreiging had geuit tegen de viroloog uit Willebroek.

Het was de vriendin van de vijftiger K.J. die gisteren alarm sloeg nadat haar vriend niet op zijn werk was verschenen. De politie nam de zaak meteen zeer ernstig en kon de Oost-Vlaming later op de dag aantreffen op een kerkhof in Brasschaat, waar hij het graf van zijn moeder bezocht.

Bedreigingen en negationisme

“De man werd aangehouden op verdenking van het bedreigen van Marc Van Ranst en negationisme”, zegt het parket van Oost-Vlaanderen. “Zijn motieven zijn nog onduidelijk. De onderzoeksrechter heeft een psychiater aangesteld om hem te onderzoeken.”

Mogelijk is de man een copycat van Jurgen Conings. De voortvluchtige Limburgse militair uitte eerder ook al bedreigingen aan het adres van Marc Van Ranst en bezocht voor zijn verdwijning ook het graf van zijn ouders.

Door die bedreigingen verblijven de viroloog uit Willebroek en zijn gezin al meer dan een week in een safehouse.

K.J. is een bekend figuur in extreemrechtse kringen. De man zou onlangs samen met een extreerechtse groepering een soort Hitlergroet hebben gebracht aan het stadhuis van Antwerpen. Op sociale media is zijn gedachtengoed duidelijk. Op een VK-profiel (een Russisch tegenhanger van Facebook) heeft hij onder meer een foto geplaatst met daaronder de tekst: "kill all muslims'.

Volgens familie en vrienden is de man al een tijdje depressief en bestond de vrees dat hij vooral zichzelf iets zou willen aandoen. Onlangs werd hij nog opgenomen in het ziekenhuis.

Vrijdag verschijnt hij voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die over zijn verdere aanhouding moet oordelen.