10u21

Een boormachine voor elke klus

Veel mensen hebben altijd wel een klusje te doen in hun huis. Misschien ben je een handige doe-het-zelver, of misschien besteed je alles wat met klussen te maken heeft liever uit. Hoe het ook zij, een huis is bijna nooit écht af. Er kan altijd wat verbeterd worden, je wilt wat veranderen of iets moet gemaakt. Daarom is het handig om gereedschap in huis te hebben. Je hoeft natuurlijk niet een heel uitgebreid assortiment te kopen, maar een basisset aan gereedschap is goed om te hebben. Een ding wat niet mag ontbreken, is een boormachine. Boormachines zijn voor vele klussen inzetbaar. Hier lees je daar meer over.

 

Waar gebruik je een boormachine voor

Een boormachine kun je gebruiken om ronde gaten te maken in verschillende materialen en wordt aangedreven door stroom. Dit kan zowel een accu zijn als een snoer met stekker. Er zijn verschillende soorten boren (bitjes) die je op de machine kunt zetten, waardoor je de boormachine voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Dat bitje draait heel snel rond, waardoor het materiaal waar je in boort los komt en uiteindelijk naar buiten valt. Zo ontstaat een gat. Je kunt ook een schroevendraaier bitje op je boor zetten, zo kun je schroeven vastdraaien zonder dat je daar een handmatige schroevendraaier voor hoeft te gebruiken. Dit kan heel handig zijn wanneer je weinig kracht kunt zetten omdat de plek van de schroef lastig is, of wanneer de schroef in heel hard materiaal moet worden geschroefd.

Verschillende soorten boormachines

Voor iedere klusser en voor iedere behoefte is er een boormachine die daarbij past. Ten eerste kun je natuurlijk boren in verschillende materialen. Bijvoorbeeld hout, maar je kunt ook door steen, beton of metaal boren. Hier heb je verschillende soorten boortjes voor die je aan de machine vastmaakt. Er zijn veel verschillende boormachines, en ook diverse soorten boren. Voor verschillende materialen heb je verschillende boren nodig. Zo kan een houtboor niet door beton boren bijvoorbeeld. Wanneer je af en toe in huis eens een klein klusje doet, dan heb je genoeg aan een basis boormachine. Maar als je regelmatig zwaardere werkzaamheden uitvoert, dan zal je een boormachine moeten kopen met meer kracht. Hier geef je misschien wat meer geld aan uit, maar ze zijn het wel waard omdat deze krachtigere machines langer meegaan en meer klussen aankunnen.

Met een boormachine is je klus zo geklaard

Wanneer je gaat klussen, heb je al snel een boor nodig. Als je iets in elkaar wil schroeven, of als je iets op wil hangen bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je iets stevig in de grond wil zetten kan een boormachine goed van pas komen. Daarom is het aan te raden een boormachine in huis te hebben. Een basismodel is prima voor als je niet veel klust. Als je echter een professionele klusser bent, kun je eens kijken naar meer gespecialiseerde boormachines. Zo zijn er haakse boormachines en magneet-kernboormachines. Deze zijn voor meer specifieke doeleinden te gebruiken, en zul je alleen nodig hebben wanneer je meer gevorderde klussen uitvoert.