22u24

Deze week extra controles op gordels, kinderzitjes, valhelmen en beschermende kledij in het verkeer

Deze week gaat de politie in de provincie Antwerpen op verschillende plaatsen controleren of bestuurders en passagiers van zowel auto’s als bromfietsen en speed pedelecs de nodige beveiligingsmiddelen dragen.

Meer bepaald gaat de politie er extra op toezien dat alle bestuurders en passagiers in de auto een gordel dragen en dat alle kinderen kleiner dan 1,35 meter in een kinderzitje zitten. Ook controleert de politie of alle bestuurders en passagiers van drie- en vierwielers met motor en van bromfietsen zonder passagiersruimte een valhelm dragen. Bestuurders van speed pedelecs hebben de keuze tussen een bromfietshelm of een fietshelm. Daarnaast gaat de politie er ook extra op letten of bestuurders en passagiers van motorfietsen ook beschermende motorkleding dragen, met name een jas met lange mouwen en een lange broek of een overall, handschoenen en laarzen of bottines die de enkels beschermen.

Deze controleacties zijn belangrijk omdat nog te vaak ongevallen gebeuren die voorkomen hadden kunnen worden als bestuurders of passagiers beter beschermd waren geweest. Zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) dat maar één op de vijf kinderen correct vastgeklikt is in de auto. Begin vorige maand (van 3 tot 6 september) liep ook al de preventieve campagne van de VSV rond het thema kinderzitjes. (foto: Unsplash)

Update 15/09: In totaal 180 pv’s

In totaal stelde de politie 180 processen-verbaal op. Deze waren bijna allemaal (170) te wijten aan het niet (correct) dragen van een autogordel. Zij kregen allemaal een boete van 116 euro.

Verder kregen ook negen bestuurders van motorfietsen een proces-verbaal omdat zij niet alle beschermende kledij droegen. Zij kregen een boete van 58 euro.

Ten slotte was er nog één bestuurder die een boete van 174 euro kreeg omdat hij zijn kindje niet in een kinderzitje had gezet.