Partnerartikel

De kleine lettertjes bij het kopen van een occasie

maa 21 Aug

Bij veel autobouwers zijn de wachttijden, hoewel intussen al wat afgenomen, nog steeds vrij lang. Tegelijkertijd sputtert de economie en is de inflatie niet mals. Het kopen van een tweedehands auto of een occasie kan dan ook een slimme en kosteneffectieve manier zijn om aan een nieuw voertuig te komen. Het is wel belangrijk dat je goed oplet en de auto aan een inspectie onderwerpt. In plaats van bijvoorbeeld een Cayenne occasie te kopen bij een particulier, kun je ook het Porsche Approved-programma overwegen. Dergelijke programma's bieden extra gemoedsrust bij de aankoop van een gebruikte auto. Ook de inhoud van het contract speelt een cruciale rol. Een gedegen koopovereenkomst beschermt je als koper tegen toekomstige complicaties.

Inhoud van de koopovereenkomst

In een koopcontract voor een tweedehands auto moet je alle essentiële gegevens van de transactie vastleggen. Dit omvat onder andere de personalia van de koper en de verkoper, een volledige beschrijving van het voertuig (merk, model, bouwjaar, kilometerstand, chassisnummer enzovoort), de verkoopprijs en de betalingsvoorwaarden. Ook belangrijk zijn de details van de voertuigconditie, eventuele garanties en overeengekomen opschortende of ontbindende voorwaarden. Als het voertuig bepaalde defecten vertoont waarvan de koper en de verkoper zich bewust zijn, is het belangrijk om dit duidelijk in de overeenkomst op te nemen. Dit helpt latere discussies te voorkomen.

Opschortende en ontbindende voorwaarden

Opschortende en ontbindende voorwaarden zijn clausules in het contract die ervoor zorgen dat de overeenkomst slechts onder bepaalde voorwaarden doorgaat. Een opschortende voorwaarde is een voorwaarde die moet worden vervuld voordat de koop definitief is. Een voorbeeld hiervan is een financieringsvoorbehoud. De overeenkomst gaat enkel door als de koper een lening kan krijgen bij de bank. Het is aan te raden om hier heel concrete afspraken over op te nemen, bijvoorbeeld over hoeveel afwijzingen de koper moet kunnen bewijzen en hoe hij dit moet doen. Een ontbindende voorwaarde maakt het mogelijk om de koop te ontbinden als aan een bepaalde voorwaarde is voldaan, bijvoorbeeld als het voertuig na een inspectie ernstige verborgen gebreken blijkt te hebben waar de verkoper niet over heeft geïnformeerd.

Garantie op een occasie

Bij de aankoop van een tweedehands auto door een consument bij een professionele verkoper, heeft de consument volgens de wet in principe recht op twee jaar garantie. Deze termijn kan bij tweedehandsgoederen echter tot één jaar worden beperkt, mits dit uitdrukkelijk in het contract wordt opgenomen. Let op: als in het contract een kortere garantieperiode dan één jaar wordt overeengekomen, bijvoorbeeld geen garantie of een garantie van een half jaar, is deze afspraak nietig. Er wordt dan gedaan alsof de afspraak niet is gemaakt en dan is de wettelijke garantie van twee jaar van kracht. Deze regels gelden voor alle duidelijkheid niet als je koopt bij een particulier, dan heb je geen recht op garantie.

Approved-programma's bieden extra zekerheid

Kopen bij een professional levert door de garantieregels extra zekerheid op. Dit is nog meer het geval indien je kiest voor een zogeheten Approved -programma, zoals het Porsche Approved-programma. Het gaat dan om auto’s die grondig zijn geïnspecteerd door de fabrikant, waarna eventueel bepaalde onderdelen zijn vervangen of hersteld, en die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het is wel belangrijk om na te gaan waarop men al dan niet heeft gecontroleerd. Soms komen deze programma's met extra gunstige garantievoorwaarden die de wettelijke garantie overstijgen. Informeer hiernaar bij de verkoper en neem deze garantievoorwaarden goed door.