Partnerartikel

De festivalzomer beleven op televisie: de meerwaarde van een smart-tv

don 22 Jun 2023

De Belgische festivalzomer is officieel van start gegaan. Voor de zesentwintigste keer deed Graspop Metal Meeting de Stenehei in Dessel op zijn grondvesten daveren. En met onder meer Pukkelpop, Rock Werchter en Tomorrowland heeft de zomer nog veel te bieden. Terwijl de menigte weer klaar is om de festivalterreinen te bestormen, bieden livestreams een uitstekend alternatief voor de muziekliefhebber die geen ticket wist te bemachtigen. Het is wel belangrijk dat je over een goede tv beschikt, niet alleen wat de beeld- en de geluidskwaliteit betreft.

Belgische festivals volgen op televisie

Er zijn verschillende zenders die verslag uitbrengen van de grote festivals in ons land. VRT zendt naar goede gewoonte de grote festivals uit, waaronder Rock Werchter. Het doet dit traditioneel op Canvas en/of op VRT NU. Ook verschillende radiozenders brengen live verslag uit van de grote festivals. Met onder meer interviews geven ze een andere kijk op het festivalgebeuren en soms geven ze zelfs een kijkje achter de schermen. Voor de Franstaligen is er dan weer RTBF dat een voorkeur lijkt te hebben voor de festivals in het Franstalige landsgedeelte, zoals Dour en Les Ardentes. Op de website van de RTBF kan je zelfs met een live webcam meekijken.

Festivals streamen in de woonkamer

Na een aantal moeilijke coronajaren lijken de festivals weer goed te boeren. Dat blijkt ook uit de line-up. Rock Werchter heeft bijvoorbeeld een sterke line-up met toppers als Arctic Monkeys, The Black Keys en Queens of The Stone Age. Verwacht je opnieuw aan meer dan alleen rock. Tomorrowland, wereldwijd bekend om zijn spectaculaire podia en indrukwekkende line-up, biedt een interactieve digitale ervaring die je kunt volgen op One World TV. Pukkelpop biedt een brede mix van muziekgenres en een sterke line-up met zowel lokale als internationale namen.

Veel Belgische en buitenlandse festivals hebben een eigen livestream die via hun website of via mediaplatforms als Facebook en YouTube bereikbaar is. Het enige wat je nodig hebt, is een stabiele internetverbinding. Klik op de link naar de livestream en geniet van je favoriete acts, waar en wanneer je maar wilt. YouTube is bijzonder handig, omdat je de livestream eenvoudig naar je tv kunt casten, mits deze verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk en je televisie dit ondersteunt.

De meerwaarde van een smart-tv

Met de komst van smart-tv’s is de manier waarop we muziekfestivals beleven aanzienlijk veranderd. Deze toestellen bieden de mogelijkheid om apps te installeren, bijvoorbeeld YouTube en VRT Max, waardoor je gemakkelijk toegang krijgt tot de livestreams van je favoriete festivals. Veel smart-tv’s hebben ook een ingebouwde webbrowser waarmee je rechtstreeks naar de website van het festival kunt surfen om de livestream te bekijken.

Let wel op, want niet alle smart-tv’s hebben dezelfde mogelijkheden. Onder andere de specificaties van het toestel en het besturingssysteem spelen hierbij een rol. Het is belangrijk om niet de eerste de beste tv aan te schaffen, maar om je goed te informeren alvorens een aankoop te doen. Websites zoals Consumentenbond bieden gedetailleerde reviews en vergelijken verschillende modellen, waarbij factoren zoals de beeldkwaliteit, de gebruiksvriendelijkheid en de beschikbaarheid van apps in overweging worden genomen.