7u25

Baanbrekend onderzoek naar intensieve revalidatie

In het AZ Herentals zijn drie patiënten gestart met een zeer intensief revalidatieprogramma. Onderzoekers willen op die manier meten wat de effecten zijn van een doorgedreven revalidatieprogramma, waarbij ook hoogtechnologische middelen worden ingezet.

De drie patiënten, Annick, Kobe en Marc, zullen drie weken lang 30 uur therapie krijgen. Zij zijn de eerste patiënten die zo'n zwaar programma krijgen en op die manier meedoen aan het onderzoek naar de effecten van een intensieve therapie bij de revalidatie van patiënten met een dwarslaesie of na een beroerte. In de komende drie weken zetten ze de eerste stappen naar hun persoonlijke doelen.

"Kleinkind weer kunnen pakken"

"Mijn kleindochter kunnen oppakken en stabiel blijven staan wanneer zij wiebel", antwoordt Annick Leysen op de vraag wat haar doelstelling is voor dit revalidatieprogramma. "Ik heb bijna twee jaar geleden een hersenbloeding gehad en mijn kleindochter is in diezelfde periode geboren. Mijn balans en evenwicht zijn momenteel nog onvoldoende hersteld om haar veilig te kunnen vasthouden of verzorgen zoals ik met de andere kleinkinderen wel heb kunnen doen. Dus dat is voor mij een heel belangrijk doel."

Kobe De Wolf heeft een incomplete dwarslaesie en hoopt zijn algemene conditie en uithouding te verbeteren. "Momenteel verzuren mijn armspieren heel snel, bijvoorbeeld wanneer ik groenten snij of ben ik echt uitgeput van me in de auto te zetten. Mijn bloeddoorstroming is ook niet zo goed, waardoor ik last heb van mijn bloeddruk. Daardoor verlopen mijn sessies in de staprobot soms minder vlot. Dus ik hoop algemeen beter in vorm te geraken, zodat alle dagelijkse zaken gemakkelijker worden."

Marc Stijnen kan door zijn hoge incomplete dwarslaesie zijn handen niet zo goed meer gebruiken, dus daar wil hij zeker aan werken. "Ik wil graag weer fatsoenlijk kunnen schrijven en met gereedschap kunnen werken. En als het even kan, ook vlotter tekenmateriaal kunnen hanteren, want ik heb vroeger een tekenopleiding gevolgd." Maar Marc heeft nog een ander concreet doel: een kilometer stappen! 

Leren voor toekomst

AZ Herentals, KU Leuven en To Walk Again voeren samen, met financiering van het RIZIV, dit onderzoek uit naar de impact van intensieve therapie en het gebruik van hoogtechnologie bij patiënten na een beroerte of met een dwarslaesie.

Het is de bedoeling aan te tonen dat een dergelijke voorgezette revalidatie op korte en lange termijn een gunstige impact heeft op patiënten en dat ze ook in de periode nadien verdere stappen blijven zetten en doelen in hun leven kunnen behalen. 

 

Foto: AZ Herentals