Partnerartikel

5 bespaartips voor bij het stofzuigen

din 7 Mar 2023

Stofzuigen is een klus die we allemaal wel eens moeten doen. Het is niet alleen belangrijk voor de hygiëne in huis, maar ook voor onze gezondheid. Met de hoge energieprijzen en de oplopende inflatie zijn we allemaal op zoek naar manieren om te besparen. Dat kan ook bij het stofzuigen. Kies bijvoorbeeld niet voor de eerste de beste stofzuiger, maar kies voor een energiezuinig model. En weet dat je ook kan besparen op stofzuigerzakken.

Kiezen voor een stofzuiger zonder stofzak

Een stofzuiger zonder stofzak heeft geen opvangzak en werkt met een stofopvangbak die je zelf kunt leegmaken en schoonmaken. Hierdoor hoef je geen stofzuigerzakken meer te kopen en kun je flink besparen op de kosten. Het is wel belangrijk om niet voor de eerste de beste stofzuiger zonder stofzak te kiezen. Door te kiezen voor kwaliteit zal je langer plezier beleven aan je stofzuiger. Op de website van Consumentenbond ontdek je wat de beste stofzakloze stofzuiger is en waarop je moet letten als je een stofzakloze stofzuiger wil kopen.

Goedkope stofzuigerzakken kopen

Als je een stofzuiger met een zak hebt, moet je regelmatig nieuwe zakken kopen. Dit kan een dure aangelegenheid zijn, vooral als je A-merkzakken van de stofzuigerproducent koopt. Wist je dat er ook goedkopere alternatieven zijn? Bijvoorbeeld stofzuigerzakken van het huismerk van de (online) winkel. Deze zijn vaak een stuk voordeliger en doen qua kwaliteit niet onder voor de duurdere zakken van A-merken. De garantie van je stofzuiger zal ook niet vervallen omdat je stofzuigerzakken van een ander merk gebruikt.

Kies voor een energiezuinige stofzuiger

Het ecolabel is een keurmerk dat wordt toegekend aan elektrische of elektronische apparaten die energiezuinig zijn. Bij het kiezen van een nieuwe stofzuiger is het dan ook aan te raden om te kijken naar het energielabel. Hierop staat aangegeven hoe energiezuinig de stofzuiger is. Een stofzuiger met energielabel A is het zuinigste. Hiermee kan je geld besparen op je energierekening. Energiezuinige stofzuigers kan je met ecocheques kopen.

Stofzuigen bij goedkope energie

Als je een energiecontract met een dag- en nachttarief hebt, kan je het stofzuigen zo inplannen dat je vooral goedkope energie gebruikt. Bijvoorbeeld in het weekend, want ook dan geldt het nachttarief. Als je zonnepanelen hebt, kan je uiteraard vooral verbruiken op dagen waarop de zon schijnt. Zo bespaar je op je energierekening zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen. Tussendoor kan je er ook altijd voor kiezen om te vegen in plaats van te stofzuigen. Zo verbruik je geen stroom en kun je dus besparen op je energierekening. Het moet wel worden gezegd dat hedendaagse stofzuigers veel minder energie verbruiken dan vroeger.

Kiezen voor een kwaliteitsvolle stofzuiger

Een goede stofzuiger gaat jaren mee en kan je op lange termijn dus flink wat geld besparen. Het is dan ook aan te raden om te investeren in een kwaliteitsvolle stofzuiger die aan al je wensen voldoet. Als alternatief kan je ook een tweedehands stofzuiger kopen, bijvoorbeeld met ecocheques. Deze kan je bijvoorbeeld kopen bij de Kringwinkel. Houd er rekening mee dat oude stofzuigers soms veel meer energie verbruiken.