Partnerartikel

Alles wat je moet weten over het installeren van een petroleumkachel

maa 22 Apr

Loop je al een tijdje met het idee om een petroleumkachel aan te schaffen, dan is het ook handig om te weten hoe je deze het beste kunt installeren. Misschien is het in jouw geval namelijk ook prima mogelijk om dit zelf te doen. Anders dan bij een houtkachel, heb je bij een petroleumkachel namelijk geen schoorsteen nodig, waardoor je deze kachel dus praktisch overal neer kunt zetten. Dus mocht je zelf een beetje handig zijn, dan zit je hier goed! Wij vertellen je namelijk precies hoe jij een kouskachel, laserkachel of gevelkachel het beste zelf kunt installeren. Mocht je je nu afvragen wat we hiermee bedoelen? Lees dan snel verder! Dit zijn namelijk de drie verschillende soorten kachels op petroleum waaruit je kunt kiezen.

De voordelen om zelf een petroleumkachel te installeren

Het zelf installeren van een petroleumkachel doen de meesten natuurlijk niet voor niets. Zo zijn er namelijk meerdere voordelen, die we graag met je willen bespreken. Helemaal wanneer je online een petroleumkachel koopt bij petroleumkachel.nl, kun je deze, wanneer je netjes de handleiding volgt, prima zelf installeren.

Kostenbesparing

Een van de grootste voordelen van het zelf installeren van een petroleumkachel is de kostenbesparing. Het inhuren van een bedrijf kan namelijk best duur zijn en de totale kosten van het project aanzienlijk verhogen. Door het zelf te doen, bespaar je niet alleen geld op de installatie, maar heb je ook de vrijheid om de materialen te kiezen die binnen je budget passen. Let alleen wel op, dat je dit wel goed doet, aangezien het anders kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Liever uitbesteden? Dat kan natuurlijk ook! Kies je voor een wat duurdere kachel, dan zit het laten plaatsen vaak bij de prijs in of krijg je een aanzienlijke korting op het totaalbedrag.

Vrijheid om de kachel te verplaatsen

Ben je zelf handig? Dan weet je natuurlijk precies hoe je deze kachel het beste kunt installeren. De eerste keer is het misschien even zoeken en goed kijken, maar je zult zien dat het eigenlijk best goed te doen is. Door het zelf te doen, weet je de volgende keer precies hoe je het moet doen. Dus stel dat je de kachel een keer wilt verplaatsen van de woonkamer naar de schuur of mee wilt nemen naar je caravan of vakantiehuisje, dan heb je deze voor je het weet weer aangesloten.

De juiste voorbereiding

Het is zover, je hebt de keuze gemaakt om een petroleumkachel aan te schaffen, maar dan moet deze geïnstalleerd worden. Natuurlijk is dit bij ieder type net even anders, maar kunnen we je in grote lijnen wel stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt doen.

Kies de juiste petroleumkachel

Alles begint bij het kiezen van de juiste petroleumkachel. Los van het type, dus of je kiest voor een gevel, kous of laserkachel, is het ook belangrijk om te kijken welke ruimte je wilt verwarmen. Zo heb je voor een woonkamer van 60 vierkante meter een andere kachel nodig, dan wanneer het gaat om een werkkamer op zolder van 15 vierkante meter. Bepaal dus eerst de plek, zodat je op basis daarvan weet welk vermogen je nodig hebt, zodat de volledige ruimte opgewarmd kan worden.

Kies de juiste plaats

Het voordeel van een petroleumkachel, is dat deze geen gas of elektriciteit nodig heeft. Dat houdt dus in de praktijk in dat je deze eigenlijk overal neer kunt zetten. Toch is het wel belangrijk om goed na te denken over de juiste plek. Dit heeft te maken met een stuk veiligheid en ventilatie. Het is namelijk wel belangrijk dat de ruimte waar de kachel staat geventileerd kan worden. Dit kan door een ventilatierooster boven het raam of door het raam op de kiepstand te zetten.

Welke regels gelden er?

Op het moment dat je een huis huurt, dan kan het zijn dat het niet is toegestaan om op eigen houtje een petroleumkachel te plaatsen. Het is dus wel belangrijk dit van tevoren even goed te controleren. Je zit er namelijk niet op te wachten dat de woonstichting of in het geval van particuliere huur, de huurbaas per toeval te weten komt dat jij zelf een petroleumkachel hebt geplaatst. Mag dit namelijk niet, dan kan dit voor grote problemen zorgen, met zelfs uitzetting tot gevolg.

Zorg voor het juiste gereedschap

Heb je alle belangrijke dingen gecheckt? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Zorg er dus voor dat je alle benodigde gereedschappen hebt, zodat je kunt beginnen met het installeren van de kachel. Vaak is dit redelijk snel gebeurd, zolang je maar keurig het boekje met uitleg volgt. Hoe, dat vertellen we je nu.

Stap voor stap installeren van je kachel

Heb je de juiste voorbereidingen getroffen? Dan kun je nu beginnen met het daadwerkelijk installeren en aansluiten van je petroleumkachel. Hoe je dit het beste kunt doen, vertellen we je stap voor stap.

Plaatsing van de kachel

Bevestig de kachel op een stevige en stabiele ondergrond. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kachel veilig blijft tijdens het gebruik. Kies bij voorkeur een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de kachel goed in balans staat. Verstandig is om bijvoorbeeld te kiezen voor een dikke glasplaat, zodat de kachel niet direct op de vloer komt te staan.

Aansluiting op de afvoer

Installeer een geschikte pijp voor de afvoer van rookgassen. Zorg ervoor dat de pijp correct geplaatst wordt en stevig bevestigd aan de kachel. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met alle vereisten en richtlijnen voor de rookgasafvoer, aangezien een verkeerde installatie ernstige veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Twijfel je of je het wel goed hebt gedaan? Dan kun je voor de zekerheid beter een bedrijf inschakelen die kijkt of alles goed is.

Toevoer van brandstof

Sluit de kachel aan op een veilige brandstof opslagtank. Controleer altijd of de opslagtank voldoet aan de wettelijke eisen en normen. Zorg ervoor dat de brandstoftoevoerleidingen correct en goed beveiligd zijn aangesloten op zowel de kachel als de opslagtank. Veiligheid staat hierbij voorop. Ook hier geldt hetzelfde als bij het aansluiten op de afvoer, mocht je twijfelen, ga dan absoluut niet verder en schakel een expert in.

Controle en testen

Is alles gelukt? Dan is het nu tijd om te testen of de kachel ook daadwerkelijk goed werkt. Controleer eerst of er geen losse onderdelen zijn of dat er nog ergens een slangetje los hangt. Is dit niet het geval, dan kun je de kachel aansteken, zodat je kunt kijken of alles goed werkt. Is dit het geval, dan kun je de kachel veilig en verantwoord gebruiken.