Toch goedkeuring voor vierde windmolen op industrieterrein Berkenbossen in Mol

din 20 Feb
© RTV

De nieuwe aanvraag voor een windmolen van 200 meter hoog op de site van AGC Glass Europe in Mol is goedgekeurd door Vlaanderen, dat bevestigt Mols burgemeester Wim Caeyers aan onze redactie. Tegen de bouw ervan kwam heel wat protest uit de buurt, maar ook de gemeenten Mol en Balen gaven negatief advies.

Op het industrieterrein in Mol-Gompel staan nu al 3 windmolens. Maar daar komt er dus nog een vierde bij. Die zou met een tiphoogte van maximum 200 meter, hoger worden dan de andere turbines. De windmolen zou zowat ca. 10.000.000 kWh groene energie per jaar produceren, dat komt overeen met het verbruik van 2860 gezinnen.

Energiebedrijf Luminus diende eerder al een aanvraag in voor een extra windmolen, maar die werd, onder meer na protest uit van de buurt, in 2021 geweigerd door zowel de provincie als Vlaanderen. Wat de argumentatie van Vlaanderen is om nu wel een vergunning te geven, is niet duidelijk. De buurtbewoners, zowel op het grondgebied van Gompel als in Balen, dienden verschillende bezwaren in. Ze vrezen vooral geluidsoverlast en hinder van slagschaduw.

De buurt en de betrokken gemeenten kunnen nu alleen nog maar naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen trekken om de bouw tegen te houden.