Moslims vieren suikerfeest in Turnhout

woe 10 Apr
© RTV

Een maand lang hebben moslims elke dag gevast tussen zonsopgang en-ondergang. Vandaag wordt het einde van die vastenperiode gevierd met het suikerfeest. Heel de dag kwamen vrienden en familie samen om feestelijke gerechten te eten en om te vieren dat de ramadan gedaan is. Zo kwamen er in Turnhout achter de Ittihad-moskee honderden moslims samen om het suikerfeest te vieren.

De ramadan is een maand waarin moslims elke dag vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Ze mogen overdag dus niets eten of drinken. Enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mag er gegeten en gedronken worden. De start en het einde van de ramadan wordt bepaald door de maankalender. Daardoor valt die elk jaar in een andere periode. Dit jaar begon de ramadan op 10 maart. Gisteren, 9, april, was de laatste dag.

De moslims kijken met een goed gevoel terug op de afgelopen maand. Na de ramadan voelen ze zich opnieuw harder verbonden met hun geloof. Vanmorgen trokken de gelovigen naar de moskee voor het speciale gebed op deze feestdag. Daarna komen ze samen om feestelijke gerechten met elkaar te delen, maar vooral om samen terug te blikken op de afgelopen ramadanmaand.